Nakon prolaska baraža
0

SiOL: Hrvatska najuspješnija s prostora bivše Jugoslavije

Totalsport
Najuspješnija nogometna reprezentacija koja dolazi s prostora bivše Jugoslavije je bez dileme Hrvatska. Sljedeće godine će nastupiti na sedmom velikom takmičenju. Propustila je samo EP 2000. i SP 2010. godine, rekapitulirao je slovenski portal SiOL...

Hrvatska je osigurala svoj četvrti nastup na Evropskom prvenstvu, a tri puta je participirala i na svjetskim smotrama. S ukupno sedam nastupa na velikim takmičenjima, Hrvatska ih ima (odnosno, imat će ih nakon Eura) koliko Srbija (pod raznim nazivima) i Slovenija zajedno.

Zanimljivo je da su oba puta kada je Hrvatska izostala s velikih takmičenja, 2000. i prošle godine, na istima sudjelovale i Srbija i Slovenija.

Srbija je četiri puta prolazila filter kvalifikacija, samo jednom za evropsko prvenstvo, te tri puta za svjetska. Na SP-u 1998. i EP-u 2000. je igrala pod imenom SR Jugoslavija, a na SP-u 2006. godine pod imenom Srbija i Crna Gora.

Slovenija je, pak, nastupila na jednom i dva svjetska prvenstva.

Hrvatska je od zemalja iz bivše Jugoslavije daleko najuspješnija i u rezultatskom smislu na velikim takmičenjima, jer je 1998. godine osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, dok je dva puta, 1996. i 2008. godine, igrala u četvrtfinalu na evropskim prvenstvima. Tri puta je ispadala u prvom krugu.

Bivša SR Jugoslavija je igrala u osmini finala SP-a 1998. godine i četvrtfinalu EP-a 2000. godine, dok je dva puta završavala svoj put u prvom dijelu takmičenja. Slovenija, pak, nikada nije prošla prvi krug na velikim takmičenjima.

Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora još čekaju na priliku da se plasiraju na svoje prvo veliko takmičenje. Bosna i Hercegovina je dva puta gubila u dodatnim kvalifikacijama od Portugala, za SP 2010. godine u Južnoafričkoj Republici i za Euro u Ukrajini i Poljskoj. Crna Gora je debitirala u kvalifikacijama za SP 2010. godine, a priliku za nastup na EP-u sljedeće godine propustila je u dvije utakmice baraža protiv Češke.