Nogomet
8

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH će biti priznat kao ravnopravan partner NS BiH

Klix.ba
Foto: NS BiH
Foto: NS BiH
U okviru evropskog socijalnog dijaloga među interesnim grupama u fudbalu danas je održan sastanak u hotelu "Europe" u Sarajevu.

Na sastanku su učestvovali predstavnici NS BiH, UEFA-e, ECA-a (Evropska klupska asocijacija), EPFL-a (Udruženje evropskih profesionalnih liga), FIFPro-a (Udruženje igrača), klubova BHT PL BiH koji su članovi ECA-a (Željezničar, Sarajevo, Široki Brijeg), te Sindikata profesionalnih fudbalera BiH.

Na sastanku analizirani su trenutna situacija u pogledu sadržaja standardnog ugovora igrača profesionalca, sistem odlučivanja kod rješavanja sporova na relaciji klub-igrač, te sveukupna saradnja među interesnim grupama u nogometu u BiH.

Sastanak je protekao u veoma konstruktivnom i otvorenom dijalogu, razmatrana su sva pitanja, te je zaključeno slijedeće:

  • Postoji dobra saradnja klubova i NS BiH po svim pitanjima;

  • SPF BiH će biti priznat kao ravnopravan partner NS BiH i klubova kod razgovora o pitanjima koja se odnose na status igrača;

  • Dijalog će biti intenziviran u narednom periodu, u cilju usklađivanja obrasca ugovora igrača profesionalca sa minimalnim zahtjevima UEFA-e i evropskih partnera, te će biti formirane i odgovarajuće Radne grupe;

  • NS BiH će, u saradnji sa UEFA-om, izvršiti usklađivanje svih normativnih akata, koji se odnose na ovu oblast.