Nogomet
3

Šimunić angažovao njemačkog advokata, želi ukidanje kazne

SRNA
Hrvatski reprezentativac Josip Šimunić, kojeg je FIFA kaznila zbog ustaškog pozdrava nakon utakmice sa Islandom, angažovao je advokata iz Njemačke u namjeri da ukine kaznu.
U pravnu borbu kreće s Davorom Prtenjačom, njemačkim advokatom hrvatskog porijekla, koji najavljuje da u žalbenom postupku od FIFA-e neće tražiti smanjenje, nego ukidanje kazne.

Hrvatski mediji pišu da je Šimunić angažovao advokata kako bi žalbom ukinuo suspenziju neigranja 10 utakmica i zaigrao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Šimuniću je kaznom određeno da, čak, ne smije prići stadionima na Mundijalu u Brazilu.

Njemački list Die Welt je povodom Šimunićevog ustaškog ispada napisao veliki članak o ustaškom pokretu i posljedicama koje se i danas osjećaju u hrvatskom društvu. Između ostalog, Nijemci se pitaju šta to danas ustaški pokret predstavlja Hrvatima, koliko je važan i da li je uopšte sastavni dio razmišljanja brojnih hrvatskih fudbalera, naročito onih rođenih u emigraciji.

Autor teksta ističe da se gest Šimunića nakon utakmice protiv Islanda ne smije pravdati, te da se može vrlo jednostavno uporediti sa onim u kojem neki njemački fudbaler pred krcatim tribinama salutira Hitleru.

Ono što posebno zabrinjava, ističu Nijemci, jeste činjenica da Šimunić u ovom istupu nije bio sam, već je svaki njegov usklik "Za dom", desetak hiljada navijača propratilo gromoglasnim urlikom "Spremni".

Takođe se spominje da se ovakvo salutiranje i prije događalo na tribinama hrvatskih stadiona, ali nikada u njima nije učestvovao fudbaler, a kamoli praktično zaštitno lice reprezentacije, koji je na taj način uveliko podstakao ovakav način razmišljanja.

"Da to nije trend ili nekakav inat pokazuju i reakcije u Hrvatskoj. Podrška hrvatskom reprezentativcu dolazi sa svih strana države, a solidarnost je upravo nevjerovatna", navodi se u tekstu.

Autor njemačkog lista zaključuje da je zapadnjačkom društvu jednostavno neshvatljivo kako društva istočne Evrope ne uspijevaju učiti iz grešaka u prošlosti.

Nakon odluke FIFA-e da kazni reprezentativca Hrvatske Šimunića zbog ustaškog pozdrava nakon utakmice sa Islandom, svjetski mediji su prenijeli fotografije koristeći izraze kao što su - fašizam i pronacizam, ali je HNS stao u odbranu ovog igrača.