S rajom šutao loptu iza zgrade
0

EKSKLUZIVNO / Simpatične Džekine fotografije iz djetinjstva

Piše: Edin Isanović
Školska ekipa "Mehmedalija Mak Dizdar" na stadionu Otoka. Edin Džeko stoji četvrti slijeva
Edin Džeko je sinoć konačno potpisao ugovor s Manchester Cityjem i tako postao novi stanovnik ovog engleskog grada. Relevantni nogometni stručnjaci reći će kako je ispunio svoje ambicije i otišao u odličan klub, u ligu koja je najjača na svijetu.

Džeko je sve izborio sam, nogometnim znanjem i odličnom igrom. Italijanski trener Roberto Mancini posmatrao je nekoliko nastupa bh. reprezentativca. Prvi dojmovi bili su izvanredni.

Izgovorio je kratku, ali značajnu rečenicu: “Da, to je to što želim”.

Edin je definitivno svjestan da mu je stav novog trenera ključ uspješnog početka karijere na Otoku.

Nekadašnji igrač Željezničara veliki dio svog djetinjstva proveo je u sarajevskom naselju Otoka. Pohađao je Osnovnu školu “Mehmedalija Mak Dizdar”. Fudbal je najčešće igrao u parku iza zgrade.

Tu je naučio prve nogometne korake.

Školske kolege kažu da je bio dobar matematičar, te da im je pomagao. Oni koji ga bolje poznaju naglašavaju da je uvijek bio borac, ustrajan da uspije, bez postavljanja bilo kakve alternative.

Na Grbavici mu nisu tapšali da je bogomdan, ali to ga to nije pokolebalo. Nastavio je trenirati. Naglasit će kako nikada nije klonuo duhom. Koračao je isključivo sportskim putem, a njegov primjer putokaz je svim mladim nogometašima.

U galeriji pogledajte simpatične Džekine forografije iz djetinjstva i mjesto gdje je sa prijateljima počeo "igrati lopte“.