Nogomet
386

SFK 2000, gigant ženskog fudbala na Balkanu: U timu reprezentativke Hrvatske, Crne Gore i BiH

Anadolija
(Foto: AA)
Fudbal je najpopularniji sport u svijetu. Najpoznatiji fudbaleri su i dalje muškarci iako se danas, u 21. vijeku i veliki broj žena odlučuje baš za ovaj sport. Treniraju ga i predane su mu isto kao i muškarci.

Ženski fudbalski klub SFK 2000 Sarajevo regionalni je gigant u ženskom fudbalu Balkana. U njemu treniraju djevojke iz BiH i regije. Djevojke, zaljubljenice u ovaj sport koje imaju mnogo odricanja i koje ove godine po 14 put zaredom slave titulu prvaka BiH. Osnovan je s ciljem pružanja mogućnosti djevojčicama iz Sarajeva i svih dijelova BiH da treniraju i igraju fudbal, što je bila primarna vizija i misija.

Trenerica Samira Hurem podsjetila je da je SFK 2000 osnovan 2000. godine, prvo kao sekcija „Alija Miladin“, a poslije prelazi pod okrilje muškog nogometnog kluba „SFK 2000“ . Klub mnogo pažnje posvećuje i omladinskim kategorijama, gdje treniraju djevojčice uzrasta od 5 do 16 godina.

Pored uspješnih klupskih rezultata, kolektiv SFK 2000 Sarajevo se ponosi na činjenicu da igračice i stručni štab čine okosnicu reprezentacija u regionu.

"Od tada,14 godina zaredom smo prvakinje BiH, 13 godina osvajamo Kup. Uskoro igramo novo finale i nadam se da će nam biti i 14 put da osvajamo Kupa BiH. Djevojke čine kostur A tima, mnogo rade i treniraju, a imamo i školu fudbala za djevojčice. Trenutno ih je oko 60. Imamo i seniorski tim sa oko 25 djevojaka. Oko 80 nas u BiH predstavlja ono što je najbolje u ženskom fudbalu, a to je SFK 2000 Sarajevo", rekla je za Anadolu Agency (AA) Hurem.

Govoreći o djevojkama koje igraju u klubu naglasila je da one dolaze iz cijele BiH i regije. "Postale smo prepoznatljiv brend, tako da djevojke jednostavno žele da dođu u naš tim. Neke tu studiraju, idu u školu, ali neke i dolaze svakodnevno iz drugih gradova. Imamo djevojku iz Olova koja svaki dan dolazi na trening što njoj ne predstavlja nikakav problem", pojasnila je Hurem.

Tu su djevojke sa Pala, Istočnog Sarajeva, Hercegovine... Danas igraju posljednju utakmicu Premier lige sa Gradinom iz Srebrenika.

"Već smo 26 bodova ispred drugoplasirane Banjaluke. Već davno smo ovjerile titulu, 14. put. Ova utakmica je specifična po tome što će tu biti dodjela nagrada, pehara, medalja za osvajanje prvog mjesta i to će biti više svečanija utakmica, a 21. je finale Kupa BiH gdje igramo sa Bijeljinom u Zenici", naglasila je Hurem.

Većina igračica nastupa za A tim BiH, a 6. juna je utakmica u Estoniji.

"Moje igračice nakon završetka prvenstva i osvajanja Kupa BiH nastavljaju trenirati zato što one to moraju zbog reprezentacije. Imamo igračice i iz Crne Gore, njih dvije koje nastupaju za reprezentaciju te zemlje", kazala je Hurem. Golmanica SFK 200 je reprezentativka Hrvatske. "Ne samo iz BiH ovdje su djevojke iz regije. Uskoro se nadamo i nekoj sa drugog kontinenta", istakla je kroz smijeh Hurem.

Govorila je i o predrasudama kao i maloj pažnji koja se posvećuje ženskom fudbalu.

"Ženski fudbal napreduje i pokazuje rezultate. SFK 2000 je jedini klub iz BiH koji je došao do šesnaestine Lige prvaka. Što se tiče medija tačno je da nismo propraćene onoliko koliko bi trebalo i da nismo zanimljive kao muški fudbal, ali mislim da je to velika greška. Ženski fudbal je privlačan i atraktivan ali treba ga prikazati i treba ljude informisati, obavijestiti. Djevojke treba da budu prisutne što više da bi ljudi znali da postojimo", poručila je Hurem.

U svijetu se, prema njenim riječima, ženski fudbal razvija paralelno sa muškim i ima svoje mjesto u medijima.

"Sve to govori o nekom izjednačenju. Međutim, primanja igračica su neuporedivo manja u odnosu na Cristiana Ronalda, ali opet se radi o velikim ciframa", kazala je Hurem.

Problem žena u sportu je taj što je vijek sportiskinje mnogo kraći nego kod muškaraca.

"No, postoje djevojke odnosno žene koje nakon rođenja uspijevaju da se vrate. Mi se susrećemo sa tim, mi to planiramo i one to znaju. Nakon završetka fakulteta i kada dođe do udaje pokušavamo ih angažovati u menadžmentu kluba u nekoj drugoj ulozi jer one su dio fudbala, one su dio uspjeha kojeg prave. Pravila se pridržavaju, ima tu i odricanja ali to je cijena rezultata", rekla je Hurem.

Azra Numanović (26) je u klubu od 2004. godine. Studira na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

"Ljubav prema nekom sportu, bilo čemu čime se bavite uglavnom postoji oduvijek. Fudbal sam uvijek igrala u dvorištu sa svojim drugovima i drugaricama. Uživala sam u tome i čim sam saznala da postoji ženski fudbalski klub ja sam se odmah priključila", ispričala je Azra. To je, kako je kazala, kao i svaka druga ljubav. Kao i ljubav prema medicini, pravu...

"Ako želite da se bavite vrhunskim sportom morate biti svjesni toga da morate apsolutno da se prilagodite tome. To zahtijeva mnogo vremena, određen stil života, ishranu i jednostavno se morate tome prilagoditi ako želite da postignete vrhunske rezultate, da budete prvakinja jedne države, reprezentativka...", poručila je Azra.

Sve to, istakla je, nosi neka svoja pravila i navike. "Često se dogodi da ne mogu ići na neka putovanja, izaći navečer na neku svirku zato što sutra imam utakmicu ali svakako se svemu tome možeš prilagoditi", kazala je Azra. Nekada su postojali oni koji su se čudili što igra fudbal ali, naglasila je, sada je to drugačije jer nije vrijeme da se čudimo tome. "To je predivan sport i nije bez razloga najpopularniji. To je najljepši sport i zašto ga ne bi i mi igrale, zašto se ne bi bavile tim i zašto bi postojale prepreke", dodala je Azra.