Nogomet
352

Šest godina od ubistva: Bordo ekipa će derbi igrati za Vedrana Puljića

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnji dan, 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu je iz vatrenog oružja ubijen Vedran Puljić, navijač FK Sarajevo. Puljić je ubijen iz vatrenog oružja u neredima prije utakmice na Pacari između tima sa Koševa i Širokog Brijega.

Obdukcijom je utvrđeno da se radilo o ustrelnoj rani glave tada 24- gošidnjeg mladića. Za ubistvo je osumničen Oliver Knezović (1974), rođeni Sarajlija sa prebivalištem u Širokom Brijegu. On se iste noći predao policiji priznao da je pucao prema navijačima. Ipak, pod čudinim okolnostima je pobjegao iz zatvora u Hrvatsku.

U februaru ove godine Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Olivera Knezovića.

Navedeno je da se Knezović tereti da je ispalio čak deset hitaca sa udaljenosti od 54,5 metara u ljude ispred stadiona, gdje se trebala odigrati nogometna utakmica Puljića je pogodio hicem u glavu od kojeg je mladić na mjestu izdahnuo. Još uvijek nije poznato kada će početi suđenje Knezoviću.

Prije nekoliko godina FK Sarajevo je sjevernu tribinu nazvao "Tribina SJEVER- VEDRAN PULJIĆ" u spomen na ubijenog navijača.

Danas se na Grbavici igra 106. ligaški derbi između Željezničara i Sarajeva. Nogometaši Bordo tima naglašavaju kako su upoznati da je Vedran Puljić ubijen na današnji dan prije šest godina u u Širokom Brijegu i zbog toga obećavaju da će imati motiv više i da će se viteški boriti na terenu.