Nogomet
0

Šesnaestina finala Evropske lige: Četiri velika okršaja, osakaćeni United brani čast u Danskoj

Piše: O. T.
Higuain, Podolski, Reus, Kane (Foto: EPA)
Higuain, Podolski, Reus, Kane (Foto: EPA)
Fenerbahce i Lokomotiv su otvorili šesnaestinu finala Evropske lige, a turski tim je slavio rezultatom 2:0. Čeka nas novih 15 mečeva ovog takmičenja u kojem će najviše pažnje plijeniti dvoboji Dortmunda i Porta, Villarreala i Napolija, Fiorentine i Tottenhama, te Galatasaraya i Lazija.

Dortmund - Porto (Signal Iduna Park, 19 sati)

Ovo je prvi susret ova dva tima u evropskim takmičenjima, a gledajući utakmice Dortmunda sa portugalskim timovima i utakmice Porta sa njemačkim timovima, tu su po učinku skoro podjednaki iako mnogo veće iskustvo ima Porto.

Dortmund protiv portugalskih timova ima tri pobjede i tri poraza i što je interesanstno - pobjeđivali su kod kuće i gubili u gostima, dok Porto u 29 utakmica protiv njemačkih timova ima 12 pobjeda, sedam remija i deset poraza.

Dortmund je nakon 21. odigranog kola drugi u Bundesligi sa osam bodova manje od Bayerna, a Porto je treći u portugalskom prvenstvu gdje nakon 22. kola ima šest bodova manje od Sportinga i tri boda manje od Benfice.

Villarreal - Napoli (El Madrigal, 19 sati)

Do sada su se susreli četiri puta. Napoli je upisao dvije pobjede, Villarreal jednu. U ovoj fazi su se susreli u sezoni 2010/11. kada je nakon remija (0:0) u Napulju i pobjede kod kuće, Villarreal prošao dalje.

Napoli je do ove faze stigao sa maksimalnih šest pobjeda u grupnoj fazi Evropske lige. Žuta podmornica se ne može pohvaliti sa učinkom "šest od šest", ali može sa učinkom "tri od tri" kada govorimo o pobjedama na domaćem terenu u grupnoj fazi ovosezonske Evropske lige.

Oba tima igraju sjajne sezone u nacionalnim prvenstvima. Napoli je drugi u Italiji s bodom manje od Juventusa, dok je Villarreal četvrti u Primeri sa osam bodova više od petoplasirane Seville i pet bodova manje od Real Madrida.

Fiorentina - Tottenham (Artemio Franchi, 19 sati)

I prošle sezone su igrali ovu fazu takmičenja, a uspješnija je bila Fiorentina s ukupnih 3:1. Osim toga, Violama u korist ide i statistika protiv engleskih klubova na domaćem terenu gdje u pet utakmica imaju četiri pobjede i jedan remi. Tottenham ima poprilično loš omjer protiv italijanskih klubova - četiri pobjede, pet remija i četiri poraza.

Fiorentina je prije pobjede nad Belenensesom u posljednjem kolu grupne faze, imala tri vezana poraza u grupi, a Tottenham ima samo jednu pobjedu na posljednjih pet evropskih gostovanja. Nezavidna statistika za oba tima.

Tottenham u Premiershipu igra sezonu iz snova. Proteklog vikenda u gostima je slavio protiv Manchester Cityja (2:1), te zadržao drugo mjesto na tabeli i smanjio razliku u odnosu na Leicester na svega dva boda. Fiorentina također igra odlično u domaćem prvenstvu gdje je treća sa dva boda više od Rome i osam bodova manje od prvoplasiranog Juventusa.

Galatasaray - Lazio (Turk Telekom Arena, 21:05 sati)

Galatasaray je neporažen u deset posljednjih susreta odigranih na domaćem terenu protiv italijanskih timova. Posljednji put ova dva tima sastala su se u grupnoj fazi Kupa Uefa, prethodnoj verziji Evropske lige, i Galata je slavila kod kuće (1:0), te istim rezultatom poražena u Rimu od Lazija za koji nastupa bh. reprezentativac Senad Lulić.

Turski tim nema dobru statistiku kada su u pitanju evropske utakmice gdje u sedam posljednjih mečeva imaju samo jednu pobjedu, dok je Lazio do ove faze stigao neporažen u grupnoj fazi Evropske lige.

U turskom prvenstvu Galatasaray je trenutno peti nakon 21. odigranog kola sa čak 15 bodova manje od Fenerbahcea. Lazio je sedmi u Seriji A nakon 25. odigranih kola i od šestog mjesta koje naredne sezone vodi u doigravanje za Evropsku ligu udaljen je sedam bodova.

Navedena četiri duela plijene najveću pažnju, a sigurno da će veliko interesovanje vlada i za okršaje Marseillea i Atheltic Bilbaoa na Velodromeu (21:05 sati), Shakthtara i Schalkea našeg Seada Kolašinca na Areni Lviv u Ukrajini (21:05 sati), te Sportinga i Bayera iz Leverkusena na Jose Alvalade stadionu u Lisabonu (21:05 sati).

Manchester United će u gostima protiv Midtjyllanda (19 sati) braniti svoju čast bez velikog broja povrijeđenih igrača koji su veoma važni za Crvene đavole, a najviše se pričalo o povredi Rooneya koji bi mogao odsustvovati oko dva mjeseca. U gostima igra i Liverpool protiv Augsburga (21:05 sati), a taj meč je zanimljiv zbog povratka Jurgena Kloppa na njemačko tlo.

Svi mečevi šesnaestine finala Evropske lige:

Fenerbache - Lokomotiv Moskva 2:0 Ancerlecht - Olympiakos (19 sati) Dortmund - Porto (19 sati) Fiorentina - Tottenham (19 sati) Midtjylland - Manchester United (19 sati) Sevilla - Molde (19 sati) St. Etienne - Basel (19 sati) VIllarreal - Napoli (19 sati) Augsburg - Liverpool (21:05 sati) Galatasaray - Lazio (21:05 sati) Marseille - Ath. Bilbao (21:05 sati) Shakthar - Schalke (21:05 sati) Sion - Braga (21:05 sati) Sparta Prag - Krasnodar (21:05 sati) Sporting - Leverkusen (21:05 sati) Valencia - Rapid Beč (21:05 sati)