Intervju za Sarajevo-x.com
0

Sergej Barbarez: 'Želim jednog dana biti selektor BiH'

Razgovarao: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Sergej Barbarez
Sergej Barbarez
Legendarni Sergej Barbarez zasigurno je jedan od najpopularnijih bh. nogometaša svih vremena. Bio je vrhunski igrač. Danas je u Upravnom odboru HSV-a, kluba u kojem je ostavio neizbrisiv trag. Svoju karijeru počeo je u mostarskom Veležu. Za odabranu nogometnu vrstu BiH odigrao je 47 utakmica i postigao 17 golova.

Debitovao je u Argentini prije jedanaest godina. U svojoj impozantnoj karijeri nosio je dres Hanovera 96, Union Berlina, Hanse Rostock, Borussie Dortmund, HSV-a i Leverkusena. Za Sarajevo-x.com govori o novim poslovnim obavezama, favoritima za naslov u njemačkoj eliti, sportskim uzorima, reprezentaciji...

Od nedavno ste u Upravnom odboru HSV-a. Kakvi su dojmovi?

Prihvatio sam ovu funkciju iako nije praksa da nogometaši koji završe karijeru odmah dobiju ovakvu priliku. Ipak, shvatio sam da ću steći veliko iskustvo i znanje o tome kako funkcioniše klub. Tu prije svega mislim na finansije i transferiranje igrača. Kao igrač doživio sam veličinu HSV-a, ali ovo je nešto drugo, nešto veće. Nije mala stvar biti u društvu bivših velikana ovog kolektiva. Zaista velika čast.

Jeste li Vi najmlađi član UO?

Da, ubjedljivo.

Koliko visoko možete u ovoj sezoni i ko su po Vama favoriti za naslov?

Naš tim igrao je sjajno, a onda je uslijedilo nekoliko posrtanja. Teško je konstantno držati visok ritam. U posljednjem kolu pobijedili smo Cottbus, pa su se strasti malo smirile. Navijači traže više od pukih rezultata, oni traže lepršavu igru i lijepu prezentaciju. U ovom trenutku Herta je ozbiljan kandidat, ali prednost od četiri boda im ne garanitira ništa. Po mom sudu bit će zanimljivo do posljednjeg kola.

Možete li uporediti funkciju člana UO i nogometaša na terenu?

Nema tu velike razlike. Dok sam bio na travnjaku igrao sam iz zadovoljstva. Ista količina zadovoljstva je i danas. Kada nešto radiš iz ljubavi i ako za to postoji volja ništa ne predstavlja problem.

Pored ove obaveze radite kao sportski komentator na jednoj austrijskoj televiziji koja prenosi Bundesligu. Kako ste se snašli u ovom pozivu?

Dobio sam ponudu i prihvatio sam da komentarišem za jednu TV stanicu iz Beča. Pripremam se za utakmice, čitam štampu i pozorno prikupljam podatke. Moram priznati da je interesantno. Pored toga pišem kolumne o elitnoj njemačkoj ligi za jedan list u Hamburgu. Čitrav moj život vezan je uz nogomet. Sada kada sam okončao karijeru najvažniju sporednu stvar na svijetu doživljavam iz drugog ugla.

Igrate li nogomet rekreativno?

Da, jednom sedmično.

Karijeru ste počeli graditi u dresu "Rođenih". Da li su Vaši uzori bili bivši igrači Veleža?

Ja sam iz Mostara otišao kada sam imao dvadeset godina. U to vrijeme većini nogometaša Veleža uzori su bili Tuce, Kajtaz, Jurić i Slišković. Identična situacija bila je i sa mnom.

Pitanje koje se nameće samo po sebi - reprezentacije. Hoćete li posmatrati utakmicu u Genku?

Sređujem neke obaveze kako bih mogao posmatrati ovaj dvoboj. Nadam se da ću biti na tribinama i bodriti bh. tim. Sa većinom igrača sam u kontaktu i vidim da je atmosfera dobra.

Kakvu utakmicu očekujete?

Mislim da je Belgija za nas uvijek neugodan suparnik. Sa pozitivnim rezultatom izgledi bi nam se znatno popravili. Ovaj dvomeč će bitnije odrediti raspoloženje i odnose snaga u grupi. Pobjeda donosi svakom protivniku veliku prednost. Do kraja ima još puno teških ispita za svakog takmaca. Vidjet ćemo.

Koliko smo slabiji bez Vedada Ibiševića?

Gubitak je nenadoknadiv. Poentirao je tako vješto. Majstorski. Sigurno da ne ostajemo isti, jasno je da smo slabiji. Ipak, imamo još napadača i ne bi bilo uredu da zavisimo od jednog nogometaša.

Edin Džeko igra izvanredno. Da li je pred njim blistava budućnost?

Nije on isključivi realizator, glavni je igrač u gradnji napada i ono što je najvažnije pogađa. Vidim da je predan svom poslu, ako ovako nastavi otvara mu se spektakularna karijera.

Smatrate li da smo talentirana nacija?

To je fantastično za tako malu državu. Samo što je vrlo često potrebno da sportisti svoj talenat dokazuju van granica svoje domovine. Mislim da tek kada dođu u novu sredinu, gdje je situacija sređena i imaju mnogo bolje uslove, iskazuju napredak. Ulaganje u sport je interes cijele nacije.

U kojem pravcu evoluira nogomet?

Igra se brže, ništa drugo nije novo. Ulaže se veliki novac i svi teže ka tome, mada ponekad ni ogromne sume ne donesu željeni rezultat.

Vrhunski nogomet pored slave donosi i zdravstvene muke. Da li je zbog paklenog ritma povećan i broj povreda?

Ritam srijeda - subota postao je koban za nogometaše. Dosta ovisi i od konstitucije i spremnosti igrača. Ako nisu 100/% spremni za sav teret, veća je mogućnost za povrede. Na svu sreću ja nisam imao ozbiljnijih problema.

Za kraj nam recite da li imate želju da jednoga dana sjedite na mjestu selektora bh. selekcije?

Prvo moram spomenuti da sam u Centru za edukaciju trenera stekao znanje za A i B licencu. Nastavit ću proširivati svoje nogometne vidike. Svakako da imam veliku želju da jednog dana sjedim na selektorskoj klupi svoje domovine. Ipak, za sve treba vremena.