Nogomet
0

Sepp Blatter zbog izjava oštro kritikovan u Engleskoj

FENA
Sepp Blatter (Foto: Reuters)
Sepp Blatter (Foto: Reuters)
Predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Sepp Blatter predmet je oštrih kritika nakon što je za Al-Jazeeru izjavio da ''na nogometnim igralištima nema mnogo rasizma'', te da se ''igrači kojima su uvrede upućene i oni koji su ih uputili nakon posljednjeg sudijskog zvižduka rukuju''.

Sedamdesetpetogodišnji Blatter, koji je ponovo izabran na čelo vodeće nogometne organizacije, morao je dodatno pojasniti svoje izjave.

"Rasizam i diskriminacija u bilo kakvom obliku nemaju mjesta u nogometu. To sam u prošlosti više puta istaknuo i to ponavljam još jednom. Ipak, iako to nije izgovor, ponekad se u žaru borbe stvari izmaknu kontroli i kažu se stvari kojima nije mjesto na sportskom igralištu'', napisao je Blatter na svom Twitter profilu.

Blatter je zbog svoje prvobitne izjave, za koju je potom rekao da je ''uzeta iz konteksta'', postao predmet oštrih kritika britanskih medija i brojnih igrača, prenose agencije.

Sporne riječi je izgovorio baš na dan kada je Engleski nogometni savez (FA) optužio nogometaša Liverpoola Luisa Suareza za rasističko ponašanje.

Nakon mjesec dana istraga FA je spoznao da je Urugvajac na utakmici protiv Manchester Uniteda 15. oktobra vrijeđao temnoputog protivnika Patricea Evru na rasnoj osnovi.