Nema odlaganja izbora
0

Sepp Blatter će ostati na čelu FIFA-e

Sarajevo-x.com
Aktuelni predsjednik Svjetske fudbalske organizacije FIFA, Sepp Blatter, veoma je blizu četvrtog mandata jer se najvjerovatnije izbori neće odlagati. Odlaganje je spominjano zbog poznatih optužbi za korupciju. Blatter je sada ostao jedini kandidat za mjesto predsjednika nakon što je suspendovan njegov protukandidat Mohammed bin Hammam.

Engleska i Škotska fudbalska asocijacija su su borile za odlaganje izbora za predsjednika FIFA-e, te su tražile podršku drugih zemalja iz Velike Britanije, uključujući Fudbalsku asocijaciju Velsa i Irske, ali se to nije dogodilo.

Kako bi se odložili izbori, potrebno je da 150 od 208 zemalja glasa za taj prijedlog, što se gotovo sigurno neće dogoditi, javlja CNN.

Špekulacije o odlaganju izbora su se pojavile nakon optužbi za korupciju. Sedamdesetpetogodišnji Blatter je rekao da FIFA nije u krizi.

Bin Hammam, predsjednik Azijske fudbalske asocijacije i potpredsjednik FIFA-e Jack Warner, suspendovani su zbog optužbi za nuđenje mita čelnicima Karipske fudbalske unije. Protiv Blattera je bila pokrenuta istraga zbog optužbi koje je uputio Bin Hammam, a Etički komitet FIFA-e je donio odluku da predsjednika ove organizacije oslobodi svih optužbi.