Nogomet
196

Senzacija Valencije protiv Barcelone, Madrid na nogama

Piše: O. T.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
U 33. kolu Primere Barcelona i Valencia pružile su sjajan fudbalski meč, a senzaciju je priredila Valencia pobjedom od 2:1.

Junak je jedan i on se zove Diego Alves, golman Valencije. Branio je fantastično i svojim odbranama izludio ubojiti Barcin "trozubac" Messi-Suarez-Neymar. Barcelona je u meč ušla sa tri poraza u posljednja četiri meča u svim takmičenjima.

Od početka Barca je krenula sa žestokim napadima, ali je golman gostiju Alves bio u sjajnom izdanju nakon odličnih prilika Neymara i Messija. Valencia je odličnu šansu preko Rodriga koji je loše šutirao u 17. minuti. Sve te šanse nagovijestile su uzbudljiv meč.

I dok se očekivao gol Barce, mreža se zatresla na drugoj strani nakon autogola Rakitića. Siqueira je htio ubaciti loptu u kazneni prostor, ali ju je Rakitić skrenuo u gol za vodstvo gostiju 1:0.

Domaći tim je nastavio sa napadima. Messi je šutirao glavom, ali Alves je još jednom bravuroznom intervencijom spasio svoj gol. Novi hladan tuš za Barcu uslijedio je u sudijskoj nadoknadi prvog dijela kada je Mina pogodio za 2:0.

Statistika je u tom trenutku kazala da Barcelona od 2001. godine i remija sa Zaragozom nije uspjela izboriti ni remi poslije rezultata 2:0 na poluvremenu.

Očekivano, Barcelona je furiozno ušla i u drugi dio meča, a do gola je stigla u 64. minuti preko Messija. To je bio njegov 500. gol u seniorskoj karijeri. Argentinac je postigao 450 golova za Barcelonu i 50 za Argentinu.

Interesantno, čekajući 500. gol, u karijeri, prije je dočekao preko 500 uzastopnih minuta bez gola u svim takmičenjima, ali vrijedi dodati da je ovo njegov 17. gol koji je postigao Diegu Alvesu u Primeri. NIjednom drugom golmanu nije dao toliko golova.

Alves je zauzvrat nastavio sa fenomenalnim odbranama, a posebno vrijedi istaknuti nestvarnu intervenciju nakon šuta Rakitića u 75. minuti. Do kraja je Barca neprestano prijetila s tim da je i Valencia imala dvije odlične prilike da mnogo bolje završi kontranapad što se nije desilo. Rezultat se nije mijenjao i Valencia je napravila veliku senzaciju te špansko prvenstvo učinila izuzetno uzbudljivim.

Ovo je treći uzastopni poraz Barce u Primeri. Tako loš niz Katalonci nisu imali još od 2003. godine. Slavi Valencia, ali više od nje vjerovatno slave oba dijela Madrida. Real i Atletico imaju željeni scenarij.

Tabela: