Nogomet
117

Senzacija u kupu: Zwolle pomeo veliki Ajax i osvojio prvi trofej u historiji

Totalsport
(Foto: EPA)
Nogometaši Zwollea senzacionalni su pobjednici Holandskog kupa. U burnom finalu igranom u Rotterdamu deklasirali su veliki Ajax s 5-1.

Nevjerovatne scene su viđene na početku dvoboja na De Kuipu. Huligani iz redova Ajaxove navijačke grupe najprije su izazvali kratki prekid, a nakon što je u trećoj minuti Ricardo van Rhijn fantastičnim pogotkom s gotovo 30 metara doveo Kopljanike u vodstvo, uslijedio je haos. Ajaxovi navijači su stotinama baklji zasuli teren i dobro oštetili travnjak, a sudija je prekinuo utakmicu.

Trener Ajaxa Frank de Boer i direktor Edwin van der Sar putem razglasa su molili navijače da se smire kako klub ne bi izgubio utakmicu za zelenim stolom. Dvoboj je nastavljen nakon 25 minuta i tek su tada navijači Ajaxa shvatili koliku su štetu napravili svojoj ekipi koja se vratila na teren potpuno izgubljena.

Zwolle je radio šta je htio i pogađao gotovo iz svakog udarca. Do poluvremena je već bilo 4-1, a dvostruki su strijelci bili Ryan Thomas i Guyon Fernandez. Konačnih je 5-1 u 50. minuti postavio Bram van Polen, a do kraja je ekipa Rona Jansa imala još nekoliko odličnih prilika.

Za Zwolle je ovo prvi trofej u klupskoj historiji. Dosad su mu najveći uspjesi bila dva finala Kupa, 1928. i 1977. godine.

Holandski kup, finale:

Zwolle - Ajax 5-1 (Thomas 8, 12, Fernandez 22, 34, Van Polen 50 / Van Rhijn 3)