Nogomet
0

Senad Lulić: Balkanci su glavni igrači u italijanskoj Seriji A

Anadolija
Senad Lulić (Foto: AFP)
Senad Lulić (Foto: AFP)
Fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine i zvijezda rimskog Lazija, Senad Lulić, proteklih dana ponovo je bio u centru pažnje italijanske sportske javnosti.

Navijači Lazija su na početku priprema za predstojeću sezonu Luliću priredili veličanstven doček, jer je postigao gol odluke na koncu protekle sezone u finalu Kupa Italije, kada su "nebesko plavi" pobijedili ljutog gradskog rivala Romu (1:0).

"Puno nam znači osvojeni trofej iz prošle sezone, tim prije što je uzet u utakmici sa najvećim rivalom. Pobjeda nad Romom uvijek je posebno draga svim navijačima Lazija. To je nešto drugačije. Ne znam kako da objasnim. Mi igrači hoćemo biti što bolji u svakoj utakmici, ali u derbijima sa Romom motiv je na vrhuncu. Uvijek je bitno biti ispred gradskog rivala, jer to nisu utakmice kao ostali derbiji. Ovdje, u Rimu, vjerujte, to je više od utakmice", kazao je Lulić u intervjuu za agenciju Anadolija (AA).

Ekipa Lazija na pripremama je u mjestu Auronco, u blizini Venecije, gdje će se zadržati do četvrtka, 25. jula. Spremaju se za, kako ističe Lulić, još veće pothvate u predstojećoj sezoni.

"Bitno mi je da sam zdrav i da sve ide po planu. Ovo je najteži dio priprema. Nekada treniramo i do tri puta dnevno. Ovdje je hladnije nego u Rimu, tako da bolje podnosimo sve napore. Uslovi su odlični i ne sumnjam da ćemo 100 posto biti spremni za sezonu u kojoj želimo još više napredovati", naglasio je jedan od najbržih i najkorisnijih igrača Serije A.

Prvi cilj Lazija je već na startu sezone pokušati osvojiti trofej.

"Želimo osvojiti Super kup Italije. Igramo 18. avgusta sa Juventusom i to je prava prilika da svima pokažemo sa kakvim ambicijama ulazimo u sezonu. Ipak, ne maštamo i ne sanjamo previše. Naš cilj je poboljšati se u svim 'tačkama'. U Seriji A želimo biti bolje plasirani nego prošle sezone. Vjerujem da ćemo i u Evropa ligi igrati značajnu ulogu. Imamo kvalitetan tim i veoma dobrog trenera Vladimira Petkovića. Ne vidim razloga da ne ostvarimo naše i želje naših navijača", rekao je Lulić.

Na pitanje novinara agencije Anadolija ko je favorit za titulu prvaka Italije u nadolazećem prvenstvu, Lulić je odgovorio:

"Juventus je favorit, ali to ne znači da će se ostali lako predati. Oni brane titulu i neće im biti lako, jer pet ili šest ekipa, među kojima smo i mi, planiraju im pomrsiti račune. Naredna sezona u Seriji A mogla bi biti ujednačenija no ikada, što znači da bi ljubitelji fudbala itekako uživali", smatra Lulić.

Ovaj rođeni Jablaničanin istakao je i zanimljiv detalj, koji bi mogao izazvati brojne polemike u italijanskoj, ali i javnosti prostora naše regije.

"Serija A je iz godine u godinu kvalitetnija i sa punim pravom je u top pet šampionata svijeta. U tako snažnoj ligi, među glavnim igračima su Balkanci. Ne govorim to bez osnova. Pogledajte samo učinke fudbalera sa naših prostora u svojim klubovima. Od igrača iz bivše Jugoslavije koji nastupaju u Seriji A mogao bi se napraviti vrhunski tim. Od golmana Handanovića, preko Vučinića, Savića, Kovačića, Ljajića, Pjanića, itd… Na koncu, ko je vodio glavnu riječ u ligi pokazao je i transfer Jovetića iz Fiorentine u Manchester City", tvrdio je Lulić koji će 14. avgusta u Sarajevu sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine u prijateljskoj utakmici protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD) imati generalni test pred nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"Za nas nema prijateljskih utakmica. Dolazi nam Amerika, velika država, svjetska supersila i sve jača fudbalska nacija. Te činjenice su za respekt. Niko od nas ne voli gubiti. I protiv Amerikanaca želimo nastaviti veliku seriju nepobjedivosti. Lično, ne pamtim kada sam poražen sa reprezentacijom. Uostalom, ne želimo pokvariti plasman na FIFA rang listi. Hoćemo da zadržimo dobru atmosferu i samopouzdanje pred odlučujuće susrete u kvalifikacijama za Mundijal", poručio je Lulić.

Bosna i Hercegovina, prvoplasirana selekcija grupe G, do kraja kvalifikacija u septembru igrat će kući i u gostima sa Slovačkom, te u oktobru u Zenici sa Lihtenštajnom, dok će kvalifikacijski ciklus završiti gostovanjem u Litvaniji.

"Ništa nije gotovo, ali ne bih volio da nekom svojom izjavom pokvarim pozitivno ozračje u BiH. Koliko sam čuo, već neki ljudi rezerviraju mjesta u avionu, hotele za Brazil. Mnogi će dići i kredite kako bi išli na SP. Zato, ne smijemo iznevjeriti svoj narod i navijače. Treba nam devet bodova iz četiri meča da bi bili sigurni putnici u Brazil. To ćemo i učiniti, i tačka", uvjeren je Lulić, naglasivši da glavni posao bh. tim očekuje u dvomeču sa Slovacima.

Što se tiče ostalih reprezentacija sa zapadnog Balkana, Lulić kaže da bi volio da ih što više ode na Mundijal, ali i da je svjestan da se njegove želje ne podudaraju sa realnošću.

"Bilo bi super za cijelu regiju kada bi na Svjetskom prvenstvu igrali i BiH i Hrvatska i Crna Gora. Ostali nemaju šansi, pa ih nisam ni spomenuo. Mislim da će Hrvatska u baraž, jer odlična Belgija teško da će ispustiti priliku da ostane na prvom mjestu. Crna Gora napravila je kiks i ima težak raspored do kraja kvalifikacija. Međutim, nadam se da i oni sa Hrvatima mogu u dodatne kvalifikacije, kao i da će barem jedna od ove dvije selekcije na SP. Pa, možda se i sastanemo u Brazilu. Ali, prvo svi skočimo, pa recimo hop", upozorava Lulić.

Kada BiH 6. septembra na zeničkom Bilinom Polju ugosti Slovačku, 309 kilometara dalje, u Beogradu, igrat će se regionalni derbi visokog rizika u kojem će Srbija biti domaćin Hrvatskoj.

"Hrvatska je blagi favorit i u beogradskom duelu sa Srbijom. U ovom momentu nešto su bolji, ali i u povoljnijoj su situaciji. Istina, Srbija će se vaditi protiv Hrvatske za sve svoje propuste u dosadašnjem toku kvalifikacija. Ipak, u takvoj situaciji nerijetko su vam noge olovne i ne pokažete što biste trebali i što znate. Srbija je pomladila tim i mislim da će biti pravi u kvalifikacijama za EURO 2016 u Francuskoj. Do tada imaju vremena uigrati se, odnosno složiti sve kockice u timu", zaključio je Senad Lulić, zvijezda Lazija i reprezentacije BiH.