Intervju za Sarajevo-x.com
0

Semir Štilić: "Moguće je da zaigram za Herthu"

Razgovarao: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Semir Štilić
Semir Štilić
Dobro je što sam stalno igrao, kontinuirano cijelu sezonu. Stalno sam bio unutra, što je izuzetno bitno za samopouzdanje.

Jedan od najperspektivnijih bh. reprezentativaca je bez ikakve sumnje Semir Štilić. Igrač koji je prve nogometne korake napravio na sarajevskoj Grbavici. Rođen je 1987. godine u glavnom gradu BiH. Nakon sjajnih partija u plavom dresu prije godinu dana potpisao je za poljski klub, Lech Poznan. Paraf je stavio na četiri godine. Ipak, nakon briljantnih nastupa u protekloj sezoni brojni evropski klubovi žele ga angažirati i teško je očekivati da će ugovor odraditi do kraja. Štilić se prometnuo u najpoželjniji izvozni proizvod poljske lige i trka za njim uveliko traje.

Trenutna pauza mogla bi mu proteći u vaganju ponuda. Već se sada da naslutiti da mu blistava budućnost neće pobjeći. U reprezentaciji još uvijek čeka pravu priliku, a vjerovatno će ga se Blažević sjetiti kada neko od naših reprezentativnih vedeta podbaci, jer u istoj ekipi ne mogu igrati samo umjetnici. Za Sarajevo-x.com Štilić podvlači crtu protekle sezone, govori o životu u Poljskoj, reprezentativnoj stvarnosti...

Iza Vas je naporna godina. Kako je komentirate?

Bila je strašna sezona. Odigrao sam oko 50 utakmica, uključujući prvenstvo, poljski kup, i Kup UEFA. Ritam je bio žestok, ubitačan, pogotovo što je za mene ovo bila prva inostrana sezona. Kako se osjećam? Odlično, sve je OK. Na svu sreću povrede su me zaobišle.

Da li ste zadovoljni ostvarenim?

Svakako. Uspjeli smo podići pehar namjenjen osvajaču kupa, a u prvenstvu smo čitavo vrijeme bili u vrhu. Na kraju smo završili treći. Cilj je bio jedan trofej, a to smo ostvarili. Dobro je što sam stalno igrao, kontinuirano cijelu sezonu. Stalno sam bio unutra, što je izuzetno bitno za samopouzdanje.

Osvojili ste i prvi trofej u karijeri?

Tako je. U najmasovnijem takmičenju savladali smo u finalu Ruch Chorzow sa 1-0. No i u takmičenju koje je po rejtingu odmah iz Lige prvaka igrali smo odlično. Tokom čitave sezone praktično nije bilo nevažne utakmice, sve su bile važne.

Kako je protekla adaptacija u novoj sredini?

Dobro, sasvim u redu. U klubu su još i Haris Handžić i Jasmin Burić. Družili smo se i mnogo je lakše kada imate nekoga iz svoje domovine. Za njih je najvažnije da su otišli u inostranstvo. Sigurno će dobiti priliku.

Očigledno je da ste mnogo napredovali, ponude svakodnevno stižu. Gdje ćemo Vas gledati naredne sezone?

Dosta se toga promijenilo, naravno u pozitivnom smislu. Sve što vam u ovom trenutku mogu reći jeste činjenica da imam dosta ponuda, to nije nikakva tajna. No, ne bih vam mogao sa sigurnošću odgovoriti na to pitanje. Ako se dva kluba dogovore oko obeštećenja, i ako svi budu zadovoljni, transfer u neki klub će se vrlo brzo realizovati.

Herta je jedan od interesenata?

Ne bih o imenima, ali nije isključeno da karijeru nastavim i u berlinskom timu. Vidjećemo.

Ponovo ste dobili poziv za reprezentativno okupljanje. Da li u budućnosti očekujete veću minutažu u najdražem dresu?

Logično je da napredujem iz sezone u sezonu. Tome težim. Vjerujem da sam svojim posljednjim igrama pokazao kako sam u pravoj formi. Da li očekujem veću minutažu? Svakako, iako je konkurencija velika, nadam se da ću više igrati. Motivira fenomenalna atmosfera u reprezentaciji. Ako dobijem priliku siguran sam da ću je iskoristiti.

Kako ste vidjeli posljednje uspjehe odabrane bh. nogometne vrste?

Naša reprezentacija je iz dana u dan jača, to se negdje moralo vidjeti i kapitalizirati. Pobjedama nad Belgijom na dobrom smo putu ka plasmanu u baraž. Ipak, treba svakog suparnika respektovati do kraja i mislim da ćemo uspjeti.

Za kraj nam recite da li pratite nastupe svog bivšeg kluba, Željezničara?

Apsolutno. Vidim ne ide baš najbolje, a zašto, to vam ne bih znao odgovoriti.