Nogomet
8

Selimović: Kriv sam za propust, imamo načina da ovako nastavimo, ali to nije korektno

Piše: D. B.
Čelnici FK Sarajevo su jutros donijeli odluku kojom je Džanan Uščuplić smijenjen s mjesta šefa stručnog štaba tima sa Koševa. NS BiH je Uščuplića suspendovao na jednu utakmicu zbog nepojavljivanja na brifinzima, a njegov "grijeh" je neposjedovanje profi licence. Direktor FK Sarajevo Dino Selimović je rekao da je upravo taj administrativni problem razlog za smjenu Uščuplića te je preuzeo odgovornost za ovakav razvoj događaja.
Dino Selimović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dino Selimović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Bili smo svjesni administrativnog nedostatka kad je u pitanju Dženan Uščuplić. Jutros smo s njim obavili razgovor u kojem smo analizirali trenutnu situaciju i propise NS BiH i vidjeli da kazne mogu biti samo oštrije. Mogli bismo dobiti novčane kazne, kazne oduzimanja bodova i negativnih bodova, suspenzije sportskih radnika i slično. Zbog toga smo postigli dogovor da Uščuplić u nastavku sezone ne vodi prvi tim FK Sarajevo", izjavio je Selimović.

On istakao žaljenje zbog odlaska Uščuplića odavši mu priznanje za postignute rezultate. Selimović je potvrdio da sada već bivši trener FK Sarajevo ostaje zaposlenik kluba te je najavio mogućnost njegovog povratka nakon što dobije licencu.

"Uščuplić je preuzeo ekipu prošle godine i osvojio Kup BiH, prvi trofej za naš klub nakon sedam godina. Radi se o treneru koji nije poražen na klupi FK Sarajevo u domaćim takmičenjima. Ipak, propisi su takvi. NS BiH je bio tolerantan do sada, ali više nećče biti tako. Uščuplić će provesti naredne dvije sedmice na zasluženom odmoru, nakon čega će dobiti svoje mjesto u Akademiji FK Sarajevo. Naš kolektiv će uložiti u Dženanovu edukaciju, a kada dobije licencu, očekujemo da će biti u konkurenciji za trenera prvog tima. Zahvaljujem mu se ime kluba na svemu što je učinio do sada. Ekipu će u Širokom Brijegu voditi pomoćni trener Esad Selimović, a mi ćemo u narednim danima pronaći novog šefa struke. Vjerujem da će ekipa učiniti sve za pozitivan rezultat u Širokom Brijegu"

"Moja je krivica što je došlo do ovakvog propusta. Mi smo Uščuplića ostavili na mjestu šefa stučnog štaba nakon odlaska Roberta Jarnija. Dženan je uvezao četiri pobjede, osvojio je Kup BiH, bio je dominantan, igrali smo najbolji nogomet. Nije nam padalo na pamet da ga mijenjamo. Učinili smo sve da ispoštujemo propise NSBiH. Išlo nam je to na ruku do danas. Preuzimam odgovornost za ovo sve".

U Premijer ligi BiH postoji još trenera koji obavljaju funkcije bez licence.

"Ovo što smo mi uradili je odgovoran potez prema klubu i navijačima. Šta će drugi treneri uraditi i kako će se NS BiH odnositi prema njima, to je njihova stvar. Mi moramo biti pozitivan primjer poštovanja NS BiH. Imamo rješenja i načina da nastavimo ovako sa vođenjem kluba, ali smatramo da to nije fer i korektno. Ovako je jedini ispravan put za nas i za Dženana

Dženan Uščuplića (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dženan Uščuplića (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Nakon Selimovića se novinarima obratio Dženan Uščuplić.

"Poštujem odluku NS BiH. Obavili smo korektan razgovor i dogovoreno je da ostanem u FK Sarajevo iako nisam trener prvog tima. Momcima stojim na rasplaganju i želim im puno sreće u utakmici protiv Širokog Brijega. To su karakterni momci, dobri igrači i ne sumnjam da će odigrati dobru utakmicu na Pecari i nadam se pobijediti. Žao mi je što odlazim. Propisi NS BiH su takvi i ja ih poštujem", rekao je Uščuplić.