Nogometaš stoljeća u BiH
0

VIDEO / Selektor Sušić dočekao 56. rođendan pod suspenzijom Saveza

Piše: E. Isanović
Na današnji dan rođen je aktuelni selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić. U proljeće 1955. godine, 13. aprila u porodici Rame Sušića u Zavidovićima rodio se drugi sin. Dobio je ime Safet. Od malih nogu pokazao je strast za nogometom, pa je sa bratom Seadom dane provodio uz druženje sa loptom.

Njegovu nadarenost u Krivaji uočili su čelni ljudi tima sa Koševa pa je preselio na najveći bh. stadion. Pokazao je neospornu klasu! Vrhunska kontrola lopte i precizan udarac bili su glavni aduti jednog od najboljih igrača Evrope u to vrijeme. Imponirao je motorikom, brzinom, te gotovo nevjerovatnom tehnikom. Sjajno je igrao sa obje noge i jednim potezom mogao je riješiti utakmicu.

Nakon sjanih izdanja u FK Sarajevo, i nakon što je ispunio zakonsku normu od 28 godina starosti potrebnu za odlazak u inostranstvo za Sušićem je nastala prava potjera od strane najvećih evropskih timova.

Preselio je u Paris Saint Germain 1982. gdje se zadržao devet godina. Najviše od svih stranaca u historiji kluba. I u “gradu svjetlosti” Sušić ostavlja veliki trag. Karijeru je okončao 1992. sa 37 godina igrajući za francuski Red Star. Pape je proglašen nogometašem stoljeća u BiH.

Nakon igračke karijere, Pape je počeo da radi kao trener. Vodio je francuski Cannes, turski Istanbulspor, Konyaspor, Ankaragücü i klubove u Saudijskoj Arabiji.

Pretposljednja trenerska destinacija mu je bio turski prvoligaš Rizespor. Trenutno je selektor bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije.

Na tu funkciju imenovan je 29. decembra 2009. godine.

Utakmice i rezultati državnog tima pod vodstvom Safeta Sušića (i prijateljske i kvalifikacione):

BiH – Gana 2-1 Švedska – BiH 4-2 Njemačka – BiH 3-1 BiH- Katar 1-1 Luksemburg – BiH 0-3 BiH – Francuska 0-2 Albanija – BiH 1-1 Slovačka – BiH 2-3 BiH – Poljska 2-2

Meksiko – BiH 2-0 BiH – Rumunija 2-1

Do sad je bh. reprezentaciju vodio je u 11 utakmica. Zabilježio je četiri pobjede, tri remija i četiri poraza. Što se tiče kvalifikacija, u četiri dvoboja upisao je dvije pobjede, jedan remi i jedan poraz.

Nažalost, svoj 56. rođendan dočekao je pod suspenzijom NSBiH zbog neusvajanja Statuta. Ipak, nadamo se da će se to uskoro riješiti, te da će reprezentacija nastaviti kvalifikacioni put i izboriti plasman na kontinentalnu smotru koja će se održati 2012. u Ukrajini i Poljskoj.

Vezani članci