Nogomet
0

Šeik Salman: Nagovaraju me da se kandidujem za predsjednika FIFA-e

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Šeik Salman, predsjednik Azijske fudbalske konfederacije (AFC) rekao je da ga mnogi visoki fudbalski zvaničnici i ugledne ličnosti iz javnog života nagovaraju da se kandiduje za predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

U pismu koje je uputio članovima Izvršnog odbora AFC-a Salman je naglasio da još uvijek nije odlučio da se kandiduje za prvog čovjeka svjetskog fudbala, ali je dodao da ga sve veći broj fudbalskih uglednika, članova FIFA-e i javnih ličnosti poziva da se prijavi na izbore u februaru naredne godine. Rok za prijavu kandidatura je 26. oktobar, a za nju je neophodno dobiti podršku pet nacionalnih federacija.

Šeik Salman je u julu ove godine javno podržao kandidaturu Michela Platinija, aktuelnog predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA). No, nakon Platinijeve suspenzije na 90 dana zbog sporne isplate dva miliona švajcarskih franaka od Seppa Blattera, otvorena je mogućnost da Salman povuće svoju podršku Francuzu.

Najmoćniji čovjek azijskog fudbala u pismu koje je u utorak uputio svojim saradnicima u AFC-u pozvao ih je da se konsultuje s njima i da iznesu svoje mišljenje o njegovoj eventualnoj kandidaturi za predsjednika FIFA.

"Bez vašeg mišljenja ne bih se kandidovao. Moja odluka o kandidaturi u velikoj mjeri je u vašim rukama", napisao je između ostalog Salman.

Danas poslijepodne se očekuje vanredni sastanak rukovodstva FIFA na kojem se očekuje da će 26. februar biti potvrđen kao datum održavanja izbora za predsjednika.