Koliko će se još baviti Cityjem?
0

Šeik Mansour - najbogatiji čovjek u svijetu fudbala

Sarajevo-x.com
Sheikh Mansour bin Zayed al-Nahyan
Sheikh Mansour bin Zayed al-Nahyan
On je ekstremno bogat, obrazovao se u Sjedinjenim Američkim Državama, a na brzom biranju svog mobilnog telefona navodno ima Baracka Obamu lično. Ipak, hoće li Manchester Cityju moći kupiti uspjeh?

Britanski list "The Independent" u svom današnjem izdanju donosi priču o šeiku Mansouru bin Zayedu al-Nahyanu, vlasniku Manchester Cityja, nazivajući ga najbogatijim čovjekom u svijetu fudbala koji nije tu zbog novca, ali je svakako došao s novcem.

U Manchester City je, kako se vjeruje, ubrizgao najmanje 900 miliona eura, ali, kako piše list, ni ta suma nije bila dovoljna za značajniji uspjeh kluba.

Današnja utakmica Premiershipa svakako će biti važna da pokaže istinu o, kako piše "Independent", bizarnom biznisu stranih mogula koji izdašno troše dijelove svog bogatstva na engleske fudbalske klubove.

Nakon svega, muškarci poput šeika Mansoura ili Romana Abramovicha ne bi bili tu gdje danas jesu da su se zadovoljavali drugim, a kamoli petim mjestom, koje je, recimo, City osvojio protekle sezone.

Kako samo jedan klub može osvojiti naslov prvaka i samo jedan klub može odnijeti titulu pobjednika Lige šampiona, "Independent" predviđa da će u narednih nekoliko sezona bogati i moćni, koji su navikli da sve ide po njihovom, doživjeti mnogo razočarenja jer ništa ne nastaje preko noći, pa tako ni uspjeh.

Pitanje je da li će jedan od razočaranih biti i šeik Mansour, čija je porodica 60 puta bogatija od vlasnika Chelseaja Abramovicha. On je, kažimo i to, samo u junu zaradio 1,7 milijardi eura profita prodavši 11 posto dionica u Barclays banci, koje je kupio samo sedam mjeseci prije toga.

Zasigurno je intrigantna njegova odluka da učini City svojom "kasicom-prasicom", posebno ako se uzme u obzir koliko dugo je taj klub bio u sjeni Manchester Uniteda. Sada je, piše britanski list, United, sa svim svojim uspjesima, samo siromašni susjed Cityja jer su došla "čudna vremena za engleski fudbal".

Ono što United, za razliku od Cityja, ipak ima je Alex Ferguson, najbolji menadžer svoje generacije i jedan od najvećih stručnjaka u historiji britanskog fudbala. Podsjetimo, šeik Mansour je otjerao Cityjevog menadžera Marka Hughesa, a doveo Talijana Roberta Mancinija koji se na klupi plavo-bijelih još treba dokazati.

Ono što se novinar "Independenta" dalje pita je da li će se Mansour još dugo nastaviti "igrati svojom novom igračkom ili će je jednostavno baciti iz svojih dječijih kolica".