Nogomet
231

Sead Kolašinac preuzeo bh. državljanstvo

Klix.ba
Sead Kolašinac
Sead Kolašinac
Nogometaš bosanskohercegovačkog porijekla Sead Kolašinac sve je bliže reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Otac Seada Kolašinca, Faik, danas je preuzeo bh. državljanstvo u Čapljini. Tako da je igrač Schalkea 04 jednom nogom u reprezentaciji", javlja Al Jazeera.

Kolašinac je krajem jula predsjedniku Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Elvedinu Begiću kazao kako želi nastupati za nacionalni tim BiH.

Kolašinac je član njemačkog bundesligaša Schalkea za koji je u protekloj sezoni odigrao 16 utakmica.

U juniorskim timovima

Timu iz Gelzenkirchena, tačnije njegovom omladinskom pogonu, pridružio se prije dvije godine, a u ranije je bio u juniorskim timovima Karlsruhea, Hoffenheima i Stuttgarta.

Kolašinac je krajem jula predsjedniku Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Elvedinu Begiću kazao kako želi nastupati za nacionalni tim BiH.

Od 2011. godine je nastupao za mlade reprezentacije Njemačke (U18, U19, U20, U21) za koje je odigrao ukupno 14 utakmica i postigao dva gola.

Visok je 183 centimetra i igra na pozicijama lijevog beka i defanzivnog veznog. Rođen je 20. juna 1993. godine u Karlsruheu.

Prema specijaliziranoj internetskoj stranici Transfermarkt.de, vrijednost ovog defanzivca na svjetskom tržištu iznosi 2,75 miliona eura.

Braća Hajrović

On je posljednji u nizu nogometaša koji su pristali promijeniti nogometno državljanstvo i biti na raspolaganju selektoru Sušiću.

Prije Kolašinca, to je uradio Izet Hajrović, 22-godišnji igrač sredine terena koji je rođen u švicarskom Bruggu i koji je igrao, kako za mlađe, tako i za seniorsku reprezentaciju ove alpske države. Prošao je sve mlađe pogone Grasshoppera, a od 2009. je sakupio 55 nastupa za ovaj ciriški klub.

Istu odluku je u maju donio i njegov, dvije godine mlađi brat Sead Hajrović koji je također igrao za mlade selekcije Švicarske. Od 2011. do 2013. godine je bio član engleskog Arsenala, čiju je prošao omladinsku školu, a sada igra zajedno sa bratom za švicarski Grasshopper, piše Al Jazeera.