Nogomet
606

Schweinsteiger nije mogao suzdržati suze na oproštaju od dresa reprezentacije Njemačke

Piše: O. T.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Veznjak Manchester Uniteda Bastian Schweinsteiger igra svoj posljednji meč u dresu reprezentacije Njemačke. Elf na Borussia-Parku u Monchengladbachu dočekuje Finsku u prijateljskom meču, a prije meča odata je počast velikom igraču Manchester Uniteda.

Schweinsteiger je sa kapitenskom trakom na ruci predvodio Njemačku na proteklom Evropskom prvenstvu u Francuskoj gdje je Elf zaustavljen u polufinalu od selekcije domaćeg tima koji je slavio sa 2:0.

Ovaj 32-godišnji veznjak je četvrti na listi igrača sa najviše nastupa za reprezentaciju Njemačke za koju je večeras nastupa 121. put. Ispred njega su Lothar Matthaus (150), Miroslav Klose (137) i Lukas Podolski (129).

Nastupajući za Njemačku Schweinsteiger je osvojio dvije bronzane medalje sa svjetskih prvenstava (2006. i 2010.) te titulu na Svjetskom prvenstvu 2014. godine. Igrao je i na tri evropska prvenstva i svaki put je stizao minimalno do polufinala, a 2008. godine je poražen u finalu od Španije.

Velike uspomene vežu ovog veznjaka za dres Njemačke. Stoga, jasno je koliko mu ovaj trenutak znači. Emocije nije mogao zadržati. U suzama je primao poklone prije meča.

"Vrijeme je stiglo. Prijateljski meč protiv Finske bit će moj posljednji za Njemačku", napisao je Bastian na početku oproštajnog pisma pred ovaj meč pri čemu je istakao koliko mu meč znači. zahvalio se porodici, saigračima, selektorima, navijačima te dodao: "Mogu reći da sam ispunio mnogo više nego što sam mogao sanjati kao dječak. Ovo me čini i sretnim i ponosnim. Vrijeme je da odem i napustim tim sa velikom satisfakcijom."

A Nijemci su na pravi način priredili scenu za oproštaj velikog igrača. U svlačionici stoji ogroman poster sa natpisom: "Hvala, Basti."