Nogomet
0

Scholes: Rooney nije kriv, igrao je na pogrešnoj poziciji

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
Penzionisani nogometaš Manchester Uniteda Paul Scholes stao je u odbranu bivšeg saigrača Waynea Rooneyja koji se našao na meti brojnih kritika poslije poraza Engleske na startu Svjetskog prvenstva.

Engleska je u 1. kolu grupe D izgubila od Italije s 2-1, a premda je Rooney asistirao Danielu Sturridgeu za jedini pogodak Tri lava, dio otočkih medija i stručnjaka ga je kritizirao zbog slabe igre. Scholes, međutim, smatra da je kriv selektor Roy Hodgson koji je gurnuo napadača Uniteda na poziciju lijevog krila.

"Meni nije razočaranje kako je Wayne igrao, nego pozicija na kojoj je igrao. Već sam rekao da je najbolja pozicija za njega ona centralnog napadača. Pogledajte druge favorite na SP-u i njihove strijelce - Robin van Persie igra za Holandiju na svojoj najboljoj poziciji, Neymar igra u brazilskoj reprezentaciji tamo gdje želi, ista je stvar i s Lionelom Messijem u Argentini ili Cristianom Ronaldom u Portugalu", istaknuo je Scholes za web-stranicu Paddy Powera.

"Nimalo ne krivim Rooneyja jer je u zadnje vrijeme igrao na tri različite pozicije. On je bez sumnje najbolji engleski strijelac, pokazale su to i kvalifikacije. No, prebacivan je na lijevu stranu, pa na desnu, pa u centar. Treba imati povjerenja u Waynea i reći mu da je on naš glavni igrač, da je centarfor. Ako bude igrao na toj poziciji, postizat će pogotke".