Evropsa liga, grupe J, K, L
0

Schalke i Maccabi s petardama, Anderlecht stopostotan

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U 3. kolu grupe J nogometne Evropa lige gledatelji u Larnaci i Haifi mogli su svjedočiti dvjema "petardama". Schalke 04 je kao gost s 5-0 savladao kiparski AEK, dok je izraelski Maccabi na svom terenu bio bolji od rumunsje ekipe Steaue iz Bukurešta, također s 5-0.

Njemački bundesligaš Schalke bio je i više nego uvjerljiv protiv kiparske ekipe AEK-a iz Larnace savladavši ih s visokih 5-0. Holanđanin Klaas-Jan Huntelaar bio je dvostruki strijelac za njemačku ekipu, dok su po jednom pogađali Lewis Holtby, Benedikt Höwedes i Julian Draxler.

Schalke je pitanje pobjednika riješio već do poluvremena kada je pogocima Holtbyja, Huntelaara i Höwedesa vodio s velikih 3-0. U nastavku su posao dovršili Draxler i ponovno Huntelaar i to u razmaku od svega dvije minute (87. i 88. minuta). Schalke trenutno ima sedam bodova iz tri susreta na svom kontu i vodeća je ekipa grupe ispred izraelskog Maccabija iz Haife koji je također s 5-0 bio bolji od rumunske ekipe Steaue, te trenutno ima šest osvojenih bodova.

Na gotovo identičan način je Maccabi slavio protiv rumunske ekipe Steaue. Do kraja prvog poluvremena bilo je 3-0, a strijelci za izraelsku ekipu bili su Wiyam Amasha dvaput i Yaniv Katan jednom iz jedanaesterca. U nastavku su, također u drugom djelu poluvremena, za konačnih 5-0 zabili Taleb Tawatha i Idan Vered. Spomenimo da je rumunska ekipa utakmicu završila s čak dva igrača manje nakon što su Bugarin Ilijev i Rumunj Bicfalvi zaradili crvene kartone.

Lokomotiv iz Moskve slavio je na svom stadionu protiv grčke ekipe AEK-a iz Atene s 3-1 u susretu 3. kola grupe L Evropa lige. Čovjek koji je obilježio susret bio je Rus Dmitrij Sičev s dva postignuta pogotka. Dvadesetsedmogodišnji Rus je načeo mrežu grčke ekipe na samom početku drugog poluvremena, tačnije u 47. minuti susreta. Rezultat 1-0 stajao je sve do 71. minute kada je Sičev srušen u protivničkom 16-ercu. Rus je sam pristupio izvođenju najstrože kazne, te bez većih problema pogodio za 2-0. Grk Dimitris Sialmas smanjio je u 89. minuti na 2-1, a svega četiri minute kasnije, odnosno u četvrtoj i posljednjoj minuti sudijske nadoknade, Ekvadorac Felipe Caicedo zabio je za konačnih 3-1.

U drugom susretu grupe L Belgijski Anderlecht slavio je u Austriji protiv Sturma iz Graza. Bilo je 2-0 za goste, a oba pogotka pala su u drugom djelu utakmice, u razmaku manjem od 10 minuta. Najprije je Guillaume Gillet pogodio za 1-0 u 66. minuti utakmice, a konačnih 2-0 postavio je Argentinac Matias Suarez u 75. minuti. Anderlecht je vodeći u grupi sa maksimalnih devet bodova iz tri susreta, a slijedi ruski Lokomotiv sa šest bodova, te Sturm s tri. AEK je na začelju i dalje bez bodova.

U grupi K Wisla iz Krakova iznenadila je na svom stadionu englesku ekipu Fulhama savladavši je s minimalnih 1-0. Jedini pogodak na utamici postigao je Izraelac Dudu Biton u 60. minuti susreta. Recimo da je Fulham igrao s igračem manje od 29. minute zbog isključenja Dembelea. Brojčane snage na terenu izjednačile su se u 87. minuti, nakon što je Argentinac Chavez, u poljskoj ekipi, dobio drugi žuti odnosno isključujući crveni karton.

U drugom susretu grupe K Twente je kao gost slavio protiv danske ekipeOdensea s visokih 4-1, te se porazom Fulhama izdvojio na samom vrhu grupe K. Twente je poveo već u 13. minuti susreta preko Wouta Brame koji je pogodio za vodstvo gostiju. Na 2-0 povisio je Šveđanin Emir Bajrami u 31. minuti susreta, a to je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena. U nastavku utakmice je Belgijanac Nacer Chadli zabio za uvjerljivih 3-0 u 65. minuti i već je tada pitanje pobjednika bilo riješeno. Za domaćine je u 71. minuti smanjio Baye Fall, da bi 10 minuta kasnije Holanđanin Luuk de Jong postavio konačnih 4-1 za Twente. Holandska ekipa predvodi grupu sa sedam bodova, a slijede Fulham sa četiri, te Odense i Wisla sa po tri.

 Evropska liga, 3. kolo, rezultati:

Grupa J:

AEK Larnaca – Schalke 0-5 (Holtby 23, Huntelaar 35, 88, Höwedes 41, Draxler 87)

Maccabi Haifa – Steaua Bukurešt 5-0 (Asmasha 10, 20, Katan 38-11m, Tawatha 72, Vered 79)

Redoslijed: 1. Schalke 7, 2. Maccabi 6, 3. Steaua 2, 4. AEK Larnaca 1

Grupa K:

Odense – Twente 1-4 (Fall 71 / Brama 13, Bajrami 31, Chadli 65, De Jong 82) Wisla Krakov – Fulham 1-0 (Biton 60)

Redoslijed: 1. Twente 7, 2. Fulham 4, 3. Odense 3, 4. Wisla 3

Grupa L:

Lokomotiv Moskva – AEK 3-1 (Sičev 47, 72-11m, Caicedo 90 / Sialmas 88)

Sturm Graz – Anderlecht 0-2 (Gilet 66, Suarez 75)

Redoslijed: 1. Anderlecht 9, 2. Lokomotiv 6, 3. Sturm 3, 4. AEK 0