Nogomet
865

Savez ukida suspenziju, Robijaši i Horde zla u Zenici i Sarajevu?

Piše: J. H.
Navijači FK Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Navijači FK Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Odbor za hitnost Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine prije dva mjeseca donio je odluku o uvođenju zabrane za dolazak gostujućih navijača na utakmice Premijer lige i Kupa BiH. Pokušali smo istražiti da li ovakva odluka može biti privremeno suspendovana uoči dvije utakmice finala Kupa BiH.

Na adresu krovne kuće bh. nogometa jutros je stigao zahtjev za ukidanje ove odluke Saveza. U pismu koje potpisuju navijači zeničkog Čelika, popularni Robijaši, traže od čelnih ljudi NS BiH, komisija i odbora da ovu zabranu ukinu za dvomeč finala Kupa BiH.

"Zahtijevamo da zabranu ograničite na one skupine koje stvaraju nerede i kojima nije glavni cilj putovanja bodriti svoj tim. Želimo da dopustite gostujućim navijačima prisustvo na utakmicama finala Kupa 7. maja na Bilinom Polju i 17. maja na Koševu, a sve za dobrobit nogometa i atmosfere koja treba da opravda finalni dvoboj dva kluba sa bogatom sportskom tradicijom i navijačkom infrastrukturom", stoji u saopćenju Udruženja "Robijaši 1988" iz Zenice.

Iz ovog udruženja se nadaju da će klubovi poslati zahtjeve Savezu od kojeg očekuju pozitivan odgovor.

Kako smo uspjeli saznati, u Savezu postoji volja i želja da se ova odluka o uvođenju zabrane za dolazak gostujućih navijača privremeno suspenduje i da Robijaši i Horde zla, sa navijačkim rekvizitima i organizovano, popune stadione na Bilinom Polju i Koševu.

Predsjednik Takmičarske komisije NS BiH Milorad Lale kaže da postoji mogućnost da oni predlože Odboru za hitnost da se ova odluka suspenduje i da se udovolji navijačima dva tima.

"Želimo da se napravi jedan pravi nogometni ambijent na stadionima u dvije utakmice finala Kupa. Međutim, ako Savez i policija kažu da ne mogu obezbjediti utakmice, mi tu ništa ne možemo, ruke su nam vezane. Ali, ja ću sugerisati da se na stadionima napravi pravi ambijent", kaže Lale za Klix.ba.

Elmir Pilav, direktor Odjela za takmičenje Nogometnog saveza BiH, nije htio komentarisati ovu mogućnost.

"To je isključivo odluka Izvršnog odbora na preporuku Komiteta za takmičenje i Komiteta za stadione i bezbjednost. Mi smo tu da sprovodimo te odluke", kazao je Pilav.

Darko Ljubojević, prvi potpredsjednik Izvršnog odbora Saveza, kaže za Klix.ba da je prijedlog Robijaša zanimljiv.

"Ne vidim ništa loše u toj inicijativi, bar što se tiče finala Kupa BiH. Međutim, Takmičarska komisija i Komisija za bezbjednost moraju procijeniti situaciju i predložiti Izvršnom odboru jednu takvu ideju, a onda ćemo mi na sjednici razgovarati o tome i donijeti odgovarajuću odluku", kaže Ljubojević za naš portal te dodaje da očekuje incijativu navedenih komisija.

Žarko Laketa, predsjednik Komiteta za stadione i sigurnost Nogometnog saveza BiH, kaže da je proljetni dio prvenstva bio bez većih problema kada su u pitanju navijači i da to može biti dobar signal.

"Trebalo bi dozvoliti navijačima da prisustvuju u ove dvije utakmice i to je moje lično mišljenje", kaže Laketa.

Da li će u ovom slučaju Savez izaći u susret navijačima i klubovima, znat će se u naredna dva ili tri dana. Suspenzija odluke bila bi velika finansijska injekcija za klupske budžete, a na tribinama bi bila prava nogometna atmosfera.