Nogomet
0

Saša Papac za Klix.ba: Moramo iskoristiti sve prilike koje nam se ukažu

Klix.ba
Saša Papac
Saša Papac
Igrajući za reprezentaciju Bosne i Hercegovine Saša Papac je dva oktobra dočekao s nadom da će Zmajevi uhvatiti posljednji voz i iskoristiti meč loptu za plasman na velika takmičenja.

Bilo je to prije dvanaest godina kada je bio dio tima koji je vodio Blaž Slišković, odnosno prije tri godine u vrijeme Safeta Sušića. Sašin san o Evropskim prvenstvima u Portugalu, odnosno Ukrajini i Poljskoj, srušile su Danska i Francuska. Zanimljivo, u oba slučaja naš tim je osvojio po bod, ali nam to u konačnici nije bilo dovoljno. Istina, 2012. godine smo uhvatili baraž koji je danas san svih Bosanaca i Hercegovaca, da bismo mjesec kasnije ipak pružili ruku boljim Portugalcima.

“Prije dvije godine smo probili led i konačno pobijedili u utakmicama koje su bile sudbonosne za plasman na veliko takmičenje. Danas je lakše jer igrači znaju recept kako igrati i pobijediti ključne mečeve. Pred nama su još dvije utakmice, ali ja trenutno razmišljam samo o Velsu. O Kipru ćemo imati kad razmišljati ukoliko apsolviramo težu prepreku. Ulog je veliki na obje strane, s tim što je pritisak veći na našem timu s obzirom na to da po svaku cijenu moramo pobijediti“, izjavio je Papac za Klix.ba.

Papac je danas jedan od “ključnih igrača van terena“ u timu Mehmeda Baždarevića. Posljednjih mjeseci je kao skaut Nogometnog saveza BiH pogledao desetine utakmica u kojima je posmatrao potencijalne i aktuelne reprezentativce. Zanimalo nas je Sašino mišljenje o Srđanu Grahovcu koji trenutno nastupa u Austriji, zemlji u kojoj je s uspjehom svojevremeno nastupao upravo Papac.

“O Grahovcu mogu reći sve najbolje. Mnogo je napredovao od odlaska u inozemstvo. Danas je standardan igrač u Rapidu koji igra odlično i u Bundesligi Austrije i u Evropskoj ligi. Za njega je važno da nastavi igrati u ovom ritmu, odnosno da ostvari dodatni napredak“, smatra Papac.

Saša Papac je u prošlosti zajedno s Emirom Spahićem igrao važnu ulogu u odbrani Zmajeva. Od njegovog odlaska iz reprezentacije do danas stasalo je nekoliko odličnih defanzivaca koji trenutno s uspjehom igraju u velikim klubovima.

“Igrači poput Šunjića, Vranješa, Aničića, Kolašinca, Bičakčića i Zukanovića su garant svijetle budućnosti bh. reprezentacije. Možemo biti mirni jer ćemo u narednim ciklusima sigurno imati odličnu odbranu“, kaže Papac.

Papac je kao Baždarevićev skaut dao veliki doprinos u pripremi predstojeće utakmice. O timu Velsa ima visoko mišljenje, ali je uvjeren da će Zmajevi ostvariti svoj cilj.

“Riječ je o kompaktnoj selekciji koja ima čvrstu odbranu sačinjenu od pet igrača, uz dva defanzivna vezna igrača koji im dosta pomažu. Smatram da ne postoji nešto čime nas mogu iznenaditi jer smo njihovu igru prostudirali do sitnih detalja. Moramo biti strpljivi jer je pred nama meč u kojem neće biti mnogo prilika za pogotke. Sve prilike koje nam se ukažu mi moramo iskoristiti“, prokomentarisao je na kraju Papac.