France Football
0

Sarkozy je tražio od Platinija da glasa za Katar

Totalsport
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Ugledni francuski magazin France Football donio je u utorak proširenu priču o tome kako je Katar navodno kupio domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Iako spekulacije o korupciji kad je u pitanju dodjeljivanje SP-a bliskoistočnoj državi nisu nove, France Football je sve indicije skupio na jedno mjesto. Objavio je dosje na 20 stranica pod nazivom ''Qatargate'', a ono što najviše upada u oči je upletanje u cijelu priču bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i predsjednika Evropske nogometne federacije (UEFA) Michela Platinija.

France Football piše da je Sarkozy prije glasanja pozvao Platinija na večeru s katarskim princom Tamimom bin Hamadom bin Khalifom Al-Thanijem i uvjeravao ga da svoj glas treba dati upravo Kataru.

Platini je priznao da je bio na večeri, ali tvrdi da Sarkozy nije tražio da glasa za Katar, već se razgovaralo o ulaganjima u francuski nogomet. No, Katar je 2. decembra 2010. dobio domaćinstvo SP-a, a Platini je uskoro priznao da mu je dao svoj glas upravo Kataru premda se očekivalo da će podržati SAD.

Još ranije je, podsjetimo, bivši dopredsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Jack Warner istaknuo mogućnost da su četverica članova Izvršnog odbora primila ukupno 20 miliona dolara kako bi glasali za Katar. Imenova je tada Issu Hayatoua (Kamerun), Nicolasa Leoza (Paragvaj), Julija Grondonu (Argentina) i Rafaela Salguera (Gvatemala).