Nogomet
36

Sarajevski premijerligaši: Ne možemo platiti preskupe usluge MUP-a KS

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Fudbalski klubovi Sarajevo, Željezničar i Olimpic uputili su 26. februara zajedničko pismo Skupštini Kantona Sarajevo s ciljem rješavanja problematike njihovih dugova prema MUP-u KS i nastavka fakturisanja usluga osiguranja utakmica u elitnom rangu bosanskohercegovačkog fudbala.

U pismu su kazali da iznose koje MUP potražuje od njih nisu u mogućnosti platiti, a da se "jednostavnom analitikom odnosa troškova i prihoda prilikom organizacije utakmica može zaključiti da troškovi uveliko prevazilaze moguće prihode i time otežavaju ionako težak položaj i poslovanje fudbalskih klubova u glavnom gradu Bosne i Hercegovine".

"Prostim uvidom u važeći Pravilnik o vrsti, cijeni i načinu plaćanja usluga dodatnog angažovanja policijskih službenika i drugih usluga koje Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pruža u svrhu osiguranja javnih skupova izvan svoje redovne djelatnosti jasno je da cijene usluga koje MUP KS fakturiše znatno prevazilaze i stvarne troškove njihovog vršenja. Ukoliko se ova praksa nastavi, želimo da istaknemo da će ovo neminovno dovesti do obustavljanja svih sportskih takmičenja i prvenstava u Kantonu Sarajevo! Klubovi iz Kantona Sarajevo će jednostavno istupiti iz liga i prvenstava jer ne mogu platiti predimenzionirane usluge MUP-u Kantona Sarajevo", naveli su u zajedničkom pismu.

U nastavku su podsjetili da je sport u BiH zakonom definisan kao djelatnost od javnog interesa od značaja za državu.

"O ulozi i značaju sporta u vaspitno-odgojnom cilju, a u krajnjem, i u cilju predstavljanja države i grada Sarajeva, smatramo da ne treba dodatno elaborirati, odnosno, sport je sigurno najbolji ambasador države, sport predstavlja ushićenje, ponos, dostojanstvo svakog građanina države i kao takav treba biti na najvišem pijedestalu. Nasuprot tome, citiranim spornim propisima sportu u Kantonu Sarajevu se nameće nesrazmjeran i neopravdan namet koji klubovi u drugim kantonima širom Federacije BiH, kao ni u entitetu Republika Srpska nemaju, te na taj način takmičenje čini skupljim, što smatramo diskriminacijom i kršenjem ustavnog prava na imovinu", navode iz Željezničara, Olimpica i Sarajeva.

"S druge strane očito je prisutna jedna vrsta nejednakopravnosti i diskriminacije na ustavno-pravnom području Federacije Bosne i Hercegovine koja je zabranjena Ustavom tog entiteta i koja se ogleda u (a) nejednakom tretiranju fudbalskih klubova iz Kantona Sarajevo kada je u pitanju podrška MUP-a organizaciji utakmica kao redovnih takmičenja koja su utvrđena redovnim i unaprijed poznatim kalendarima takmičenja N/FSBiH (Premijer liga BiH i KUP BiH) i takmičenjima u evropskim ligama u odnosu na klubove u drugim kantonima koji su obaveznu da plaćaju administrativnu taksu u rasponu od 20 do 100 KM i (b) nejednakom tretiranju policijskih službenika u JS i u drugim kantonima u Federaciji BiH! Nije moguće da za isti redovan MUP KS ima pravo na ekstra prihod primjenom Zakona o javnom okupljanju!", stoji u pismu upućenom Skupštini KS.

Smatraju da navedeno postupanje MUP KS nije u skladu ni sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo gdje je kao redovna aktivnost predviđena zaštita života i imovine, provođenje Ustava i zakona (član 12. St. Posebno tačke 1 i 6).

Krucijalno je važno istaći da omladinski pogoni Fudbalskog kluba "Olimpic", Fudbalskog kluba "Sarajevo" i Fudbalskog kluba "Željezničar" broje više od 1.500 dječaka svih uzrasta koji se kroz fudbal izgrađuju kao ličnosti, te samim tim ne potpadaju pod uticaj ulice i loših faktora našeg društva. S druge strane, u skladu sa našim pozitivnim renomeom, sva tri fudbalska kluba potpisana u ovom pismu nastoje da budu i društveno odgovorni kolektivi koji su učestvovali u nizu dobrotvornih i humanitarnih akcija i sa tom praksom ćemo nastaviti i u budućnosti, poručuju sarajevski premijerligaši i dodaju da se sportski kolektivi snalaze sami, uz pomoć sponzora koje je teško pronaći.

"Sportski kolektivi nisu privredna društva, nemaju 'registrovanu djelatnost' i radi se o neprofitnim udruženjima tako da se definicija 'javne priredbe' iz člana 25 Zakona o javnom okupljanju ne može podvesti pod aktivnosti klubova koje se Zakonom o sportu BiH definisane kao djelatnost od posebnog interesa. Svjesni ovih problema i kolizija, u više navrata smo pokušali da zakažemo sastanak sa nadležnima u MUP-u Kantona Sarajevo, međutim nikada nismo dobili odgovor", navodi se dalje.

Sva tri sarajevska premijerligaša Skupštinu KS mole da inicira odgovarajuće izmjene člana 30. Zakona o javnom okupljanju KS kojima bi se iznašao drugi način finansiranja troškova MUP-a Kantona Sarajevo prilikom osiguranja utakmica redovnih, domaćih i međunarodnih takmičenja u fudbalu - BHT Premijer lige BiH, Kupa BiH, UEFA utakmice i slično, te u okviru svojih nadležnosti urgira za stavljanje van snage Pravilnika od ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, zatim da se preispitaju druge mogućnosti iznalaska sufinansiranja troškova MUP-a KS iz budžeta i slično; te da u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja zauzme kod Ministarstva unutrašnjih poslova za povlačenje već podnesenih tužbi prema sarajevskim klubovima, te da se nađe vansudsko rješenje ove problematike.

Naveli su da će ovaj dopis biti dostavljen i Vladi Kantona Sarajevo radi aktivnog uključenja u rješavanje problema u okvirima iz svoje nadležnosti sve u cilju stvarne podrške sportu, odnosno fudbalu u Kantonu Sarajevo.