Podaci Footballderbies.com
0

Sarajevski gradski derbi 25. na svijetu

Piše: E. Isanović
Foto: FKSinfo.com
Foto: FKSinfo.com
Ovoga vikenda na programu je derbi vječitih sarajevskih rivala. Sudar Željezničara i Sarajeva bit će 95. prvenstveni dvoboj u njihovoj historiji i prvi bez gledalaca. Statistika pokazuje da tim sa Grbavice ima 29 trijumfa, u 36 dvoboja krajnji ishod bio je neodlučen, dok je tim sa Koševa slavio 29 puta.

Prema podacima portala Footballderbies.com okršaj plavog i bordo tim zauzima 25. mjesto (prošle godine bio jednu stepenicu niže) na svijetu po rivalitetu, dobio je ocjenu 7.5.

Prvi na listi najvatrenijih gradskih derbija je istanbulski dvoboj Fenerbahče - Galatasaray (8.6). Na drugom mjestu je sudar klubova iz Buenos Airesa, Boca Juniors - River Plate (8.5), dok je treći "old firm" - veliki škotski derbi između Glasgow Rangersa i Celtica (8.3). Naravno, svaki stanovnik jednog grada gdje dva ili više timova djele megdan reći će vam da je upravo taj njihov derbi najžešći.

To je utakmica puna tenzija, emocija, preokreta, borbe. Ovo je ipak derbi i u igri je mnogo više od nogometa. Ishod je nemoguće prognozirati.

Zanimljivo, jedini hat-trick u sarajevskom derbiju postigao je Mihajlović (Željezničar) u derbiju 7.septembra 1986. godine na Grbavici, kada je bilo 4-1 za domaće.

Boje oba kluba kroz historiju branili su: Janjuš, Rašević, Hadžialagić, Jurišić, Karamehmedović, Vazda, Ćenan, Raščić, Pelak...

Od aktuelnih igrača Sarajeva, Ihtijarević (koji neće nastupati zbog povrede) i Dudo nosili su dres Željezničara, dok su Bučan i Mešanović (koji je također povrijeđen) svojevremeno nosili bordo majicu.