Nogomet
64

Sarajevo, Željezničar, Olimpic i Zrinjski će danas saznati imena protivnika u Evropi

Piše: Edin Isanović
Bh. klubovi koji će predstavljati našu zemlju u evropskim utakmicama danas će u Nyonu saznati imena svojih suparnika koje će u dvomeču pokušati eliminisati.

Sarajevo će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Ligi prvaka i krenut će od 2. pretkola. Bordo tim neće biti nosilac. S druge strane, Željezničar, Olimpic i Zrinjski nadmetat će se u Evropskoj ligi i sva tri kluba krenut će od 1. pretkola.

Tim sa Grbavice i mostarski Plemići bit će nosioci, dok će Vukovi biti svrstani u nenosioce. Prije izvlačenja bit će određeno pet mogućih suparnika. Zanimljivo, BiH će predstavljati tri kluba iz glavnog grada BiH, a svi će svoje domaće utakmice igrati na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Bordo tim želi izbjeći klubove iz regiona, Videoton najpoželjniji

Tim sa Koševa će prvi put nakon 2007. godine igrati u elitnom evropskom klupskom takmičenju. Mogući protivnici Sarajeva su, između ostalih, Partizan, Dinamo, Maribor, Bate Borisov, Lech Poznan, Ludogorets, Apoel, Steaua, Celtic, Maccabi Tel Aviv... Ovo su oni najteži rivali koji bi mogli gostovati na najvećem bh. stadionu. Svakako, najnepoželjniji su klubovi iz regiona. Ne samo zbog kvaliteta (naročito Dinamo), nego zbog drugih stvari koji nemaju puno veze sa nogometom.

U Titovoj 38b naglašavali su u medijima kako bi mađarski prvak Videoton bio rival kojeg bi mogli eliminisati. Također, ekipe sa kojima bi Bordo tim "mogao igrati" su: Malmo (Švedska), Helsinki (Finska), Skenderbeu (Albanija), Midtjylland (Danska) i Molde (Norveška). Ostaje da vidimo da li će izabranici Dženana Uščuplića biti miljenici sreće. Inače, Sarajevo je prvo na listi nenosilaca, a razlog je činjenica da 2010. godine nisu izborili nastup u Evropi, a u koeficijente se ubraja posljednjih pet sezona. Dakako, većina klubova koji su nosioci žele izbjeći gostovanje u glavnom gradu BiH.

Plavima i Plemićima neugodni Čukarički i Celje

U Evropskoj ligi BiH će predstavljaju tri kluba. Željezničar i Zrinjski su nosioci, a mogući suparnici koje ova dva tima žele izbjeći su prije svih Čukarički (Srbija), Celje (Slovenija) i Ferencvaroš (Mađarska). Neugodni bi bili i Sutjeska (Crna Gora), Skonto (Latvija), Shkendija (Makedonija), Kukeši (Albanija)...

U oba tabora za protivnika priželjkuju: Niedercorn (Luksemburg), Trakai (Litvanija), Liepajas Metalurgs (Latvija), Balzan Youths (Malta), Bala Town (Wels), Juvenes/Dogana (San Marino), Newtown (Vels), Alashkert (Armenija) i College Europa (Gibraltar). Vjerujemo da će bivši prvaci naše zemlje, koga god da dobiju za suparnika, proći u narednu rundu.

Olimpic, kojem je ovo prvo učešće u Evropi, imat će izuzetno težak zadatak. Vukovi na najveći bh. stadion mogu dovesti engleski West Ham, moldavski Sheriff Tiraspol, švedski Elfsborg, hrvatski Hajduk, slovački Slovan…

Najpoželjniji rivali tima sa Otoke su Birkirkara (Malta), Domžale (Slovenija) i Vaduz (Lihtenštajn).