Premijer liga
1

Sarajevo trijumfovalo u gradskom derbiju

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Sarajevo je slavilo u vječitom gradskom derbiju nad Željezničarom golovima Škore i Jahovića iz 19. i 78. minute, dok je pogodak za Željezničar dao Bekrić u 54. minuti susreta.

Na početku utakmice terensku inicijativu imao je domaćin današnjeg derbija, dok se Sarajevo odlučilo za nešto zatvoreniju varijantu tražeći svoju priliku iz kontra napada.

Terenska inicijativa rezultirala je sa nekoliko polu prilika koje "plavi" nisu uspjeli iskoristiti. U 11. minuti udarac Mešanovića otišao je preko gola Muhameda Alaima.

U 19. minuti Sarajevo je povelo golom Alena Škore. Nakon što je golman Željezničara Šehić loše intervenisao skrivio je penal, koji je Škoro realizovao za veliko slavlje gostujućih navijača.

Do kraja prvog poluvremena Željezničar je imao inicijativu, ali nije uspio izjednačiti rezultat.

U drugo poluvrijeme igrači u bordo dresovima su ušli daleko agresivnije i ofanzivnije. Nekoliko minuta nakon početka utakmice oba tima imala su dobre prilike preko Bekrića i Muminovića, ali su mreže mirovale.

U 54. minuti Bekrić je izjednačio pogotkom iz gužve. Odbrambeni igrači Sarajeva loše su reagovali, nisu izbacili loptu što je Bekrić iskoristio i poravnao rezultat.

Nakon pogotka situacija na terenu se smirila, a tempo igre je splasnuo. Ipak, u 78. minuti susreta Jahović je doveo bordo tim do novog vodstva. Škoro je odlično protrčao po desnoj strani, ubacio loptu pred gol Šehovića gdje se nalazio Jahović koji je ubacio u mrežu.

Golu su prethodile dvije prilike na obje strane. Sarajevo je odigralo identičnu akciju kao kod pogotka, ali je Jahović zakasnio na ubačaj Škore i završio u mreži umjesto lopte. Bekrić je imao priliku iz slobodnog udarca, ali je Muhamed Alaim intervenisao i spriječio pogodak.

Utakmica je produžena pet minuta zbog intervencije Hitne pomoći na zapadnoj tribini gdje je jednom navijaču pozlilo.

Do kraja nije bilo promjena. Sudija je svirao za kraj utakmice i početak velikog slavlja bordo igrača i navijača. Sarajevo je ovom pobjedom prekinulo niz od 354 dana bez pobjede na gostujućem terenu.