Kemal Alispahić za Klix.ba
14

Sarajevo treba izdržati početne udare, Željo može proći

Piše: Edin Isanović
Kemal Alispahić
Kemal Alispahić
Nekadašnji trener FK Željezničar i prvi šef struke FK Sarajevo Kemal Alispahić trenutno odmara u glavnom gradu BiH. Kao što je poznato on je selektor nogometne reprezentacije Tadžikistana. Za naš portal prokomentarisao je šanse Bordo i Plavog tima u evropskim utakmicama.

Alispahić je 2001. godine bio u stručnom štabu tim sa Grbavice kada su igrali protiv Levskog u Sofiji. Bh. predstavnik poražen je sa viskokih 4:0.

"Dobro se sjećam tog dvoboja. Prošao sam mnogo stadiona, ali taj huk u Sofiji još uvijek pamtim. Naši igrači su se prepali i primili smo tri gola za 15 minuta. Moj savjet Joviću jeste da igrače Sarajeva dobro pripremi za očekivani pritisak domaćih. Oni će sigurno krenuti ofanzivno od prve minute i bordo momci trebaju biti mudri i pametni. Trebaju izdržati početni udar i kasnije će, sasvim sigurno, biti mnogo lakše igrati“, poručuje Alispahić koji je svojevremeno vodio Bordo tim. Također, naglašava da tim sa Koševa pokazuje napredak na svim poljima.

"Novi ljudi koji su došli u klub pokazuju da rade prave stvari. Pozitivno sam iznenađen i drago mi je zbog toga. Očekujem od igrači na terenu da u glavnom bugarskom gradu budu na visini zadatka. Da pokažu volju i želju, pa i ako izgube nikome neće biti žao. Ne bi bilo dobro da se predaju unaprijed. Neka pokažu da bugarska liga nije puno kvalitetnija od naše, iako oni puno ulažu. Levski jeste favorit, ali Sarajevo nije bez šansi".

Šef državnog tima Tadžikistana potom je govorio o utakmici u Ljudskom vrtu. Obrazložio je da su izabranici Amara Osima dosta dobro odradili pripremne utakmice.

"Željo je u prijateljskim okršajima slavio protiv klubova koji su objektivno kvalitetniji od Maribora. To pokazuje da bh. prvak može eliminisati Ljubičaste. Šanse su podjednake i mislim da će uzvratan utakmica na Koševu odlučiti putnika u narednu rundu. Mislim da će tim sa Grbavice u gostima igrati na kontre, a to im je, po mom sudu, jako oružje“, zaključio je Alispahić.