Nogomet
23

Sarajevo, Sloboda i podgorička Budućnost na 90. rođendanu FK Guber u Srebrenici

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Fudbalski klubovi Sarajevo, tuzlanska Sloboda i podgorička Budućnost trebali bi igrati revijalne utakmice sa Guberom u Srebrenici, povodom proslave 90. rođendana kluba iz podrinjskog grada, danas člana Treće lige RS, saznaje Anadolu Agency (AA).

"Proslava 90 godina postojanja Fudbalskog kluba Guber trebala bi se održati u okviru Kulturno-sportsko-privredne manifestacije Općine Srebrenica, koja će početi 29. maja i trajat će dvije sedmice. Naša proslava bit će dvodnevna ili trodnevna. Pored prijateljskih revijalnih utakmica na stadionu u Srebrenici, bit će obilježena i prigodnim kulturno-umjetničkim programom koji priprema Kulturno-umjetničko društvo 'Vaso Jovanović'. Održat ćemo i svečanost na kojoj ćemo dodijeliti zahvalnice i priznanja zaslužnima za devet decenija postojanja Gubera. Proglasit ćemo određen broj osoba i počasnim članovima kluba“, rekao je Suljo Čakanović, predsjednik FK Guber.

Žele revanš sa Crnogorcima

Uprava Gubera želi da njihov klub odigra prijateljske utakmice sa, kako ističu, velikanima bh. fudbala Sarajevom i Slobodom iz Tuzle, kao i Budućnosti iz Podgorice.

"U razgovorima smo sa čelnicima FK Sarajevo, odnosno direktorom Dinom Selimovićem. Imamo obećanje da će Sarajlije gostovati u Srebrenici povodom naše proslave. Ostalo je da uskladimo tačan termin odigravanja meča, jer Sarajevo završava sezonu 25. maja. Isti slučaj je i sa tuzlanskom Slobodom, za koju se nadamo da će se ove godine vratiti tamo gdje joj je i mjesto, u Premijer ligu BiH. Naša ideja je i da odmjerimo snage sa podgoričkom Budućnosti", istakao je Čakanović za Anadolu Agency, te dodao:

"Želimo da Podgoričani opet gostuju u Srebrenici, jer smo ih pobijedili u šesnaestinifinala Kupa Maršala Tita 1989. godine. Međutim, tadašnji Fudbalski savez Jugoslavije poništio je meč, pa smo eliminisani. Dakle, želimo revanš, jer smo sa Budućnosti odigrali najveću utakmicu u historiji našeg kluba. Nadam se da ćemo i sa Crnogorcima uspjeti postići dogovor, kojeg pokušavamo ostvariti i određenim diplomatskim kanalima, te da će doći u Srebrenici i dati ogroman doprinos obilježavanju velikog jubileja FK Guber".

Uvijek multietnički klub obnovio rad 2005.

FK Guber osnovan je 1924. godine. Desilo se to na način da su dva čovjeka, Bošnjak Selmanagić i Vujadinović, koji je bio Srbin, dali privatnu imovinu kako bi formirali klub. Od njegovih osnivača, pa preko prvih igrača i trenera, FK Guber imao je multietnički karakter. I danas je tako.

Idila na stadionu Gubera, koji se nalazi na ulazu u Srebrenicu iz pravca Bratunca, trajala je do aprila 1992. godine. Početkom posljednjeg rata u BiH prestaju aktivnosti kluba. No, i u danima opsade Srebrenice fudbal se igrao na školskom terenu, ali i Guberovom stadionu. Iscrpljeni ljudi, gladni i žedni borili se za opstanak, kroz fudbal i lokalne turnire nalazili su i tada trenutke za mrvice razonode. Jedanaestog jula 1995. godine Srebrenica je pala. U genocidu nad bošnjačkim stanovništvom, u najvećem zločinu na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, ubijene su 8.372 osobe iz "zaštićene enklave Ujedinjenih naroda (UN)".

U genocidu, ali i u tri godine opsade Srebrenice ubijeni su i brojni fudbaleri Gubera, Haris Ahmetović, Safet Mehmedović, Armin Hasanbegović, Irfan Jukić, Omer Salkić, Salko Hubić… FK Guber rad je obnovio početkom 2005. godine sa prvim masovnijim povratkom bošnjačkog stanovništva u grad, piše Anadolu Agency.

I Srebreničani se spremaju za SP

Danas u Srebrenici, 19 godina poslije zločina srpskih vojnih, paravojnih i policijskih formacija, te 10 godina nakon obnove rada FK Guber, vlada i fudbalska atmosfera. Život se vraća normalnim tokovima. I Srebreničani se, poput stanovnika cijele planete, spremaju za predstojeće Svjetsko prvenstvo, koje će se održati od 12. juna do 13. jula ove godine u Brazilu. Nadaju se uspjehu fudbalske reprezentacije BiH, i pored toga što će selekcija njihove zemlje prvi puta nastupiti na SP.

"Navijat ćemo. Bit ćemo svim srcem uz naše reprezentativce. I ovdje u Srebrenici pratit ćemo sve utakmice sa SP. Sigurno će kafići biti puni i iz njih će se navijati za BiH. Išli smo u velikom broju i na kvalifikacionu utakmicu sa Slovačkom u Žilinu, kada je BiH ostvarila jednu od najvažnijih pobjeda (2:1, op.a.) na putu ka Brazilu", kazao je Čakanović.

Proteklih dana Srebrenicu i stadion FK Guber posjetile su brojne novinarske ekipe iz svih dijelova svijeta, Brazila, Japana, Španije, Engleske, zemalja regije…

"Od kako se naša reprezentacija plasirala na SP dolaze novinari iz cijelog svijeta i prave priču o bh. fudbalu, te tako i FK Guber. Pitaju o našoj tragičnoj i sportskoj prošlosti, zajedničkoj sadašnjosti, ali i razmišljanjima o budućnosti. Uglavnom, nikada nije bilo veće medijsko interesovanje za FK Guber, kao u godini u kojoj obilježavamo 90. rođendan kluba“, rekao je Čakanović, predsjednik Gubera, ali i medicinski radnik mobilne ekipe koja pruža pomoć velikom broju povratnika u srebreničkim selima, u zimskom periodu često odsječenim od ostatka svijeta.