Mirza Varešanović
0

"Sarajevo je iznad svega, straha nema, izazove volim"

Razgovarao: E. Isanović
Mirza Varešanović (Foto: Fotoservis)
Mirza Varešanović (Foto: Fotoservis)
Mirza Varešanović je uz Husrefa Musemića najveći favorit za imenovanje na poziciju prvog šefa stručnog štaba u FK Sarajevo. Nekadašnji bh. reprezentativac napominje da je potpuno spreman za prvu trenersku avanturu, naravno ako za to dobije priliku.

Samopouzdanje temelji na činjenici da je cijeli život u nogometu. Pored toga, tri godine obavljao je funkciju sportskog direktora tima sa Koševa. Kada smo ga nazvali, nije skrivao optimizam:

"Prvo da vam kažem da nije bilo nikakvih razgovora sa čelnicima bordo tima. Da sam kandidat za prvog šefa struke saznao sam iz medija. Ako bih dobio priliku, to bi za mene bila velika čast i obaveza", kaže za Sarajevo-x.com Varešanović.

Na pitanje da li bi mu neiskustvo u ovom poslu predstavljalo problem, odgovara: "Cijeli život vezan sam za nogomet. Bio sam i sportski direktor kluba. Sve mi to može biti od koristi. Uostalom stalno se educiram. Upisao sam drugi semestar za profi-licencu. Sa te strane ne bi bilo nikakvih prepreka. Možda će neki prigovoriti da sam neiskusan, ali ne mislim da trebam čekati 60. godinu da bih dobio priliku."

Na trenutak je zastao, pa nastavio: "Ko god bude imenovan za trenera jednostavno mora izboriti izlazak na evropsku scenu, to je primarni cilj. S druge strane, ako postoji i minimalna mogućnost da se ekipa bori za titulu, ne treba odustati. Kada gledam odnose snaga rekao bih - ako ne završimo na poziciji koja garantira izalazak na međunarodnu scenu, svakako bi to bio neuspjeh. Pa, sjetite se samo odličnih nastupa u Evropskoj ligi. Ekipa je u tim okršajima pokazala karakter, entuzijazam i strast, za to je bila nagrađena. Isti ti momci i danas nose bordo dres, što sugerira da je tu i kvalitet."

Za kraj je Mirza dodao: "Sarajevo je iznad svega, straha nema, izazove volim".