Nogomet
9

Sarajevo i Željezničar najuspješniji u Kupu BiH, Široki Brijeg ima dva trofeja, Olimpic nijedan

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na stadionu Pecara se večeras igra prva finalna utakmica Kupa BiH u kojoj će Široki Brijeg ugostiti ekipu Olimpica. Široki Brijeg se bori za svoj treći trofej u ovom takmičenju i izlazak u Evropu, dok se Olimpic nada svom prvom trofeju i historijskom plasmanu u neko evropsko takmičenje.

Široki Brijeg osvojio Kup BiH dva puta, Olimpic bez trofeja

Prvi osvajač Kupa BiH bila je ekipa Čelika 1995. godine, koja je titulu odbranila i naredne godine. Potom je dva puta zaredom Kup BiH osvojilo Sarajevo, 1997. i 1998. godine, a 1999. godine je pobjednik takmičenja bila visočka Bosna.

Prvi trofej Kupa BiH je na Grbavicu stigao 2000. godine. Željezničar je titulu odbranio 2001. godine. Niz Željezničara je prekinulo Sarajevo 2002. godine, a Plavi su trofej u svoje vitrine vratili 2003. godine.

Godine 2004. Kup BiH je osvojila Modriča, koja je tada imala veoma jaku ekipu. Godinu dana kasnije je Sarajevo osvojilo svoj četvrti kup. Orašje je trijumfalno završilo takmičenje u kupu 2006. godine.

Svoj prvi Kup BiH je ovogodišnji finalista Široki Brijeg osvojio 2007. godine, a godinu dana kasnije je to pošlo za rukom i Zrinjskom. Godine 2009. je Slavija osvojila svoj prvi kup, a potom je 2010. godine slavio Borac.

Željezničar je dvije godine zaredom 2011. i 2012. osvojio kup, a godinu dana poslije je trofej pripao Širokom Brijegu. Prošlogodišnji i još uvijek aktuelni osvajač Kupa BiH je Sarajevo. Bordo ekipa je ove sezone iz takmičenja eliminisana od Borca u četvrtfinalu.

Najuspješniji klubovi u Kupu BiH su Sarajevo i Željezničar sa po pet osvojenih trofeja. Ovogodišnji finalist Široki Brijeg je kup osvojio dva puta, dok Olimpic nikada nije osvojio ovo takmičenje.

Put do finala

Široki Brijeg je imao nešto teži put do finala. U šesnaestini finala su Širokobriježani kao gosti u Bihaću pobijedili ekipu Jedinstva rezultatom 2:0. Igrala se jedna utakmica, pa je Široki Brijeg prošao dalje. U osmini finala protivnik je bio Željezničar, u prvoj utakmici na Pecari je bilo 2:0 za Široki, a u revanšu na Grbavici neriješeno 1:1.

Široki Brijeg je u četvrtfinalu dobio mnogo lakšeg protivnika, Mladost iz Velike Obarske. Širokobriježani su pitanje pobjednika riješili u prvom susretu u gostima pobijedivši 3:1, a u uzvratu na Pecari su to potvrdili visokom pobjedom od 5:0.

Voljom žrijeba se Široki Brijeg u polufinalu sastao s Borcem. U Banjoj Luci je bilo 0:0, a u revanšu 2:1 za Široki. Treba reći da su Širokobriježani bili veoma blizu eliminacije, ali je Wagner u 84. minuti svojim golom osigurao finale.

Olimpic nikada do sada nije bio ovako blizu osvajanja Kupa BiH. U šesnaestini finala Vukovi su kao gosti pobjedom od 4:3 eliminisali Bratstvo. Potom su u osmini finala na Otoci pobijedili Čelik rezultatom 4:0, pa su uprkos porazu u Zenici od 0:1 prošli dalje. Olimpic je u četvrfinalu u prvoj utakmici odigranoj u Gradačcu remizirao 1:1, a potom u dramatičnom revanšu na Otoci slavio 4:3. Vukovi su se vratili nakon zaostatka i na kraju prošli u polufinale, gdje je čekao još uvijek aktuelni šampion BiH Zrinjski. Na Otoci je u prvoj utakmici bilo 0:0, pa su mnogi otpisali Olimpic, no, Vukovi su napravili podvig, odbranili se u Mostaru, a onda nakon boljeg izvođenja penala (5:4) prošli u finale.

Dueli u Premijer ligi ove sezone i forma

U prvoj prvenstvenoj utakmici ove sezone, koja je odigrana na Otoci, Olimpic i Široki Brijeg su remizirali i to bez golova. Neriješeno je bilo i na Pecari, a rezultat je bio 1:1. Ispostavilo se da je taj remi eliminisao Širokobriježane iz trke za titulu prvaka BiH.

Široki Brijeg u posljednjih pet kola u Premijer ligi BiH ima jednu pobjedu, dva remija i dva poraza. Razlika je u tome što Širokobriježani finale dočekuju nakon poraza od Čelika i remija sa Olimpicom i Drinom, dok je Olimpic nakon poraza od Drine odigrao neriješeno sa Širokim Brijegom i potom upisao pobjedu protiv Slavije za dobru uvertiru za finale. Širokobriježani su četvrti na tabeli sa 54 boda, a Olimpic je peti sa 46 bodova.

Prva finalna utakmica Kupa BiH između Širokog Brijega i Olimpica igra se večeras na stadionu Pecara od 19 sati. Revanš je na programu za sedam dana u Sarajevu.