Nogomet
8

Sarajevo i Široki Brijeg jurišaju na pobjedu za plasman u 3. pretkolo Evropske lige

Piše: Edin Isanović
Sarajevo i Široki Brijeg danas igraju uzvratne mečeve 2. pretkola Evropske lige. Bordo tim gostuje norveškom Haugesundu, dok tim sa Pecare na svom terenu dočekuje ekipu Mlade Boleslav. Izabranici Dženana Uščuplića poraženi su prije sedam dana na najvećem bh. stadionu rezultatom 1:0. Također, češki tim je u prvom meču savladao Široki Brijeg sa 2:1. Sve sugerira da bh. klubovi imaju težak zadatak. Ipak, plasman dalje nije nemoguća misija.

U bordo svlačionici vlada dobra atmosfera pred odlučujući uzvratni meč. Haris Duljević vjeruje da Sarajevo može pobijediti i plasirati se u narednu rundu.

“Haugesund se pokazao kao kvalitetna ekipa, koja dosta taktizira, pa na iskustvo pokušava doći do cilja. Mi smo bili mnogo bolji u prvom meču, imali smo veliki broj šansi, ali nas na kraju sreća nije poslužila. Njihova 'bunker' bio je naša jedina prepreka, ali mi s ovom ekipom možemo razbiti posljednji bedem i vratiti se kući s pobjedom dovoljnom za plasman u 3. pretkolo. Dobro smo se spremili za revanš, vrijedno smo radili i ispravili nedostatke", rekao je Duljević za Klix.ba.

Uščuplić: Vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat

Premda u Norvešku putuju sa golom zaostatka, u stučnom štabu su uvjereni da mogu napraviti preokret.

"Napravili smo kompletnu analizu utakmice protiv Haugesunda na Koševu, koju smo prezentirali igračima. Nogometaši žele da naprave jedan dobar rezultat u Norveškoj. Vjerujem da to možemo, kazao je šef stručnog štaba Sarajeva Dženan Uščuplić.

Iz Haugesunda najavljuju kako će u uzvratnom okršaju igrati ofanzivnije nego na Koševu. Tradicionalno mnogo agresivnije igraju na svom terenu. Vjeruju da će trijumf na najvećem bh. stadionu biti dovoljan za eliminaciju Bordo tima. S druge strane, Bordo tim će imati i podršku sa tribina nekoliko stotina svojih navijača. Utakmica počinje u 18:00 sati uz direktan prijenos na FACE TV.

Musa: Jedan potez može sve odlučiti

Sa dosta optimizma i samopouzdanja nogometaši i stručni štab Širokog Brijega dočekuju utakmicu protiv češkog predstavnika Mlade Boleslav u 2. Evropske lige. Prvi šef struke hercegovačkog tima nada se trijumfu.

"Imam veliko povjerenje u igrače kojima raspolažem. Moramo biti maksimalno koncentrisani, mnogo ofanzivniji i ubojitiji nego prije sedam dana u Češkoj. Također, važno je greške svesti na minimum. Mlada Boleslav je i dalje favorit, ali smo mi iskusniji i nadam spremni nadoknaditi zaostatak od ovog jednog gola. Jedan potez, trenutak inspiracije nekog od igrača može odlučiti ovakvu utakmicu. U završnici moramo biti posebno koncentrisani", kazao je Slaven Musa. Dino Ćorić, smatra da je njegov tim na gostovanju ostvario bolji rezultat nego što je prikazao igru na terenu.

"Igra nije bila na željenom nivou i sigurno je da je rezultat bolji od igre koju smo pokazali na gostovanju. No, moramo zaboravit na ono što je bilo i okrenuti se revanšu u kojem moramo učiniti sve kako bi preokrenuli rezultat i prošli dalje", izjavio je Ćorić za portal Klix.ba.

Utakmica Široki Brijeg - Mlada Boleslav igra se večeras s početkom u 20:30 sati uz direktan prijenos na BHT1.