Nogomet
139

Sarajevo golom Tomislava Barbarića slavilo u Banjoj Luci

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U posljednjoj utakmici današnjeg programa 23. kola BHT Premijer lige Sarajevo je pobijedilo Borac u Banjoj Luci rezultatom 1:0. Jedini pogodak postigao je Tomislav Barbarić u 44. minuti susreta.

Gosti sa Koševa su krenuli ofanzivno. Već u 4. minuti Okić dobro proigrava Benku čiji udarac brani Ružić. U nastavku akcije Rustemović šutira pored gola.

Igrao se 22. minut kada je Kadušić probio preko desne strane, dobro centrira, ali Ružić otklanja opasnost. Domaći prvi put ozbiljnije prijete u 24. minuti. Jović je isprobao svoj udarac iz slobodnjaka, ali nije bio precizan.

Samo dva minuta poslije Sarajevo izvodi dobar kontranapad. Rustemović sjajno proigrava Kramara koji centrira oštru loptu. Ipak, odbrana domaćih otklanja opasnost.

Toni Jović je u 29. minuti pogodio stativu. Šutirao je, a lopta je na putu do gola zakačila jednog igrača Bordo tima i završila na okviru gola. Isti igrač u narednom napadu puca pored gola. Revanširao mu se Leon Benko koji također neprecizno šutira.

Jedan od najboljih igrača banjalučkog tima Jović testirao je Pavlovića u 37. minuti, ali čuvar mreže tima sa Koševa je oprezan.

Kapiten Sarajeva Haris Duljević u 39. minuti našao se "oči u oči" sa Ružićem nakon greške odbrane domaćih. Ipak, novopečeni bh. reprezentativac loše šutira i golman domaćih lako brani njegov udarac. Gosti dolaze u vodstvo u 44. minuti. Duljević centrira iz kornera, a Barbarić glavom pogađa za 0:1, što je bio konačan rezultat prvog dijela.

U nastavku gosti nisu iskoristili dobru priliku u 52. minuti. Udarac Duljevića ponovo zaustavlja Ružić. U 58. minuti, nakon kornera gostiju, Benko se našao u dobroj prilici, ali je promašio loptu. Igrao se 61. minut kada je Radovac iz dobre prilike loše šutirao.

Poigravanje i nonšalancija Kramara mogla je skupo koštati goste u 66. minuti. Ipak, odbrana Bordo tima uspjela je nekako otkloniti opasnost. Borac je najljepšu akciju izveo u 68. minuti. Na kraju je lopta došla do Mancea koji glavom prebacuje gol.

U 71. minuti gosti izvode sjajan kontranapad, ali je udarac Rustemovića izblokiran. Mance je u 76. minuti pokušao glavom, ali nije loptu zakačio na najbolji način. Duljević se u 78. minuti poigravao sa odbranom domaćih i na kraju nije pogodio mrežu.

Nakon toga je došlo do incidenta, jer je glavni sudija Mujić prekinuo napad Borca zbog toga što je Mihojević ostao ležati na terenu. Čulo se i ružno skandiranje sa tribina. No, sve se brzo smirilo, a crvene kartone su zaradili Barbarić i Predragović. Također, drugi žuti karton dobio je i Radinović pa je Borac ostao sa igračem manje u polju u posljednjih deset minuta.

U 86. minuti dosuđen je indirekt u šesnaestercu gostiju. Jović je dodao za Mancea koji pogađa živi zid. Minut poslije Mance šuta glavom, Pavlović izvanredno brani. Borac je napadao sa igračem manje. Jović u 90. minuti pokušava iz slobodnjaka, ali Pavlović je opet siguran.

Rezultat se do kraja meča nije mijenjao. Sarajevo je novom pobjedom stiglo do 45 boda i ostaje u borbi za vrh tabele. Borac ima 25 i čeka ih teška borba za opstanak.

Tabela:

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba