Kladioničarska mafija
0

Šapina pušten da se brani sa slobode

Totalsport
Iznenađujuću je odluku donio sudija na Zemaljskom sudu u Bochumu odobrivši u petak Anti Šapini, glavnookrivljenom u suđenju kladioničarskoj mafiji, da se nastavi braniti sa slobode.

Istražni je zatvor u Bochumu 35-godišnji berlinski Hrvat napustio nakon 17 mjeseci: prviden je i pritvoren još 19. novembra 2009. godine.

Sudija je odluku o puštanju donio pošto je Šapinin odvjetnik uplatio 50.000 eura jamčevine, a svoju je odluku obrazložio činjenicom da je Šapina saglasan gotovo sa svim tačkama optužnice koje mu je tužiteljstvo stavilo na teret u pogledu organiziacije namještanja rezultata nogometnih utakmica odnosno podmićivanja aktera nogometne igre.

Zbog apsolutnog priznanja grijeha, smatra sudija, ne postoji realna opasnost od Šapininog bijega ili utjecanja na svjedoke.

Presuda Šapini i njegovom ortaku Mariju Cvrtku očekuje se idućeg mjeseca. Tada će Šapina, optužen kao glava zločinačke organizacije, sasvim sigurno ponovo iza rešetaka.

Problem ostaje njegova imovina koju njemački organi kaznenog progona još uvijek nisu uspjeli zaplijeniti. Na Otoku Man u Velikoj Britaniji i dalje u jednoj banci leži 1,2 miliona eura Šapininog novca.