Nogomet
697

Santosov "pomoćnik": Ronaldovih 30 minuta pored aut-linije

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U 23. minuti finalnog meča Evropskog prvenstva kapiten Portugala Cristiano Ronaldo sjeo je na zemlju i sa suzama u očima pokazao da ne može nastaviti meč. Bilo je jasno da će okršaj između Portugala i Francuske biti nastavljen bez najveće zvijezde prvenstva.

Ronaldo je uzeo kapitensku traku i stavio je na ruku Nanija te poput malog dijeteta briznuo u plač. Ganjao je svoj prvi trofej u dresu sa državnim grbom, a ujedno i prvi trofej u historiji Portugala, Ganjao je svoj 10. gol na evropskim prvenstvima čime bi prestigao Michela Platinija i ostao sam na tronu, najbolji strijelac u historiji, a ne najbolji zajedno sa Platinijem. Dao je sve od sebe, ali jednostavno postoje stvari od kojih niste jači.

Na svu sreću za Ronalda i cijeli Portugal, njegov tim nije pokleknuo. Zamijenio ga je Quaresma i složna družina je ponovo beskompromisno i hrabro čuvala svaki pedalj svoje polovice terena. Takvom igrom izborili su i produžetke kada im se u pauzi, sa zavojem oko lijeve noge, pridružio i Cristiano Ronaldo koji je došao u namjeri da ih ohrabri.

Fenomenalni ofanzivac Real Madrida nije mogao mirovati ni tokom produžetaka pa je veliki dio vremena proveo pored aut-linije zajedno sa selektorom Fernandom Santosom.

Vikao je, dozivao saigrače, savjetovao ih, bodrio, skakao oko Santosa i "gurkao" ga, proživljavao svaku opasnost i radovao se pogotku Edera u 109. minuti. Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka digao je ruke u zrak - osvojio je ono za čim je žudio od tinejdžerskih dana.

Jedne prilike 31-godišnji Ronaldo je kazao da sebe ne vidi na mjestu trenera nakon što završi karijeru, jer taj postao smatra "prekomplikovanim", ali sinoć nije mogao odoljeti, a da se ne uživi u ulozi trenera.