Nogomet
0

Santos na Neymaru zaradio samo 17 miliona eura

Totalsport
Neymar (Foto: AFP)
Neymar (Foto: AFP)
Od ukupne svote transfera teškog 57 miliona eura brazilski nogometni klub Santos, prodavši Neymara Barceloni, zaradio je tačno 17,1 milion dolara.

Otkriva to dokument iz ugovora između dva kluba koji je ugledao svjetlo dana u Brazilu, a kojeg su se prvi dokopali novinari Radio Globa.

Prijašnje su informacije govorile da je klubu od transfera pripalo 40-ak miliona, dok je ostatak otišao trećim stranama odnosno posrednicima.

Novi dokument, međutim, neosporno dokazuje da su treće strane, brazilske kompanije poput Teisa Groupa i DIS-a, a koje su tokom posljednjih godina Neymarovog boravka u Santosu podnosile najveći teret njegove ogromne plaće (7,2 miliona eura po godini), uzele najveći komad kolača, odnosno gotovo 40 miliona eura. Dio je, naravno, otišao Neymarovom agentu.

Santos dodatno od Neymarovog transfera može zaraditi prilikom prijateljske utakmice dogovorene s Barcelonom, a koju će organizirati u Brazilu, te od posebnih ugovornih stavki uvjetovanih Neymarovim postignućima u katalonskom klubu.