Nogomet
46

Santos – BiH 1:5: Zmajevi nastavili pobjednički niz, sa optimizom čekaju Argentinu

Piše: Edin Isanović
(Foto: AFP)
Bh. nogometna reprezentacija pobijedila je u Guaruji u revijalnoj utakmici mladi tim brazilskog Santosa (U-21) rezultatom 5:1 i uspješno položila generalni ispit pred početak Mundijala. Dva pogotka postigao je Vedad Ibišević, dok su po jednom poentirali Izet Hajrović, Senad Lulić i Edin Višća.

Ovim trijumfom Zmajevi su nastavili pobjednički niz nakon što su u SAD-a u prijateljskim mečevima savladali Obalu Slonovače i Meksiko.

Selektor Safet Sušić izveo je kombinovani sastav protiv Santosa, a u udarnoj postavi nije bilo Džeke, Spahića, Pjanića i Bešića.

Nakon uvodnih minuta Zmajevi su nametnuli svoj ritam, a prvu šansu u 14. minuti nije iskoristio Ibišević. Zakasnio je na ubačaj Hajrovića. Četiri minute poslije Lulić glavom šutira pored gola, nakon lijepe akcije. Svoj šut u 22. minuti isprobao je Hajrović, ali lopta odlazi preko gola.

Nakon toga slijedi period igre koji je pripao Santosu. Igrao se 27. minut kada je Begović sjajno odbranio. U 34. minuti nakon ubačaja Lulića, Hajrović desnom nogom postiže pogodak za vodstvo našeg državnog tima. Lopta je udarila u prečku i pala iza gol-crte. Sudija je pokazao na centar, a domaći navijači su to ispratili zvižducima.

Sedam minuta poslije Ibišević je postigao gol za 0:2. Isti igrač je u 45 minuti, nakon sjajnog pasa Lulića, ponovo matirao golmana Santosa za 0:3. Tim rezultatom otišlo se na odmor. U nastavku Tino Sven Sušić ,koji je na poluvremenu ušao u igru, pravi solo-prodor, ali šutira iznad gola.

Domaći su uzvratili. Nakon velike greške Šunjića jedan nogometaš Santosa našao se „oči u oči“ sa Begovićem, ali je čuvar mreže Zmajeva izašao kao pobjednik. Iz drugog pokušaja pogodio je prečku.

U 62.minuti na asistenciju Ibričića pogodio je Lulić za 0:4. Nogometaš Lazija bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu.

Igrao se 78 .minut kada je Ibričić ponovo asistirao, ali ovaj put za Višću koji pogađa za 0:5. U posljednjim minutama susreta nogometaši Santosa smanjili su na 1:5, što je bio konačni rezultat ovog susreta. Utješni gol postigao je Joao Igor.

Ovom pobjedom naraslo je samopouzdanje Zmajeva koji će sa puno optimizma dočekati meč sa Argentinom koji se igra 15. juna u 00:00 sati.