Nogomet
6

Samuel Eto'o o Guardioli sve najgore

Totalsport
Samuel Eto'o (Foto: AFP)
Samuel Eto'o (Foto: AFP)
U razgovoru za BeIN Sports Chelseajev napadač Samuel Eto'o kritizirao je svog bivšeg trenera iz Barcelone Pepa Guardiolu pod kojim je igrao 2008. i 2009. godine.

"Guardiola je bio dobar igrač, ali ništa više od toga. Želio mi je dati instrukcije kao napadaču, ali on je bio veznjak, a objašnjavao mi je kako bi se napadač trebao kretati. Rekao sam mu: 'Zaista niste normalni'", ispričiao je Eto'o.

Komentirao je Eto'o i kako ga je aktuelni Bayernov trener želio otjerati već prve sezone kada je došao za kormilo katalonskog kluba.

"Imao je peh što sam zabio tri gola u 20 minuta na ljeto 2008. u prijateljskoj utakmici. Zato me nije mogao nikamo poslati".

Barcelona je u prvoj sezoni pod Guardiolom osvojila trostruku krunu, a Eto'o je odigrao ključnu ulogu s 47 golova u 64 odigrane utakmice. Međutim, kamerunski napadač nije dobio zaslužene pohvale za svoj učinak.

"Morao sam ga podsjetiti koliko sam svojim golovima doprinio klubu i da meni ima zahvaliti svoj uspjeh".

Na ljeto 2009. godine Eto'o je završio u Interu u zamjenu za Zlatana Ibrahimovića.

Eto'o tvrdi i da je u svom periodu u Barceloni svega desetak puta razgovarao s trenerom. Čak i međusobni stisak ruke s Guardiolom nakon polufinala Lige prvaka sezone 2009/10 između Barcelone i Intera bio je samo krinka.

"To je bilo samo za kamere. U tunelu me nije pozdravio", rekao je Eto'o.

On nije jedina bivša Barcelonina zvijezda koja otvoreno govori protiv Guardiole, a čini to na puno češćoj osnovi i Zlatan Ibrahimović. Osim što kritizira Guardiolu, Eto'o hvali zakletog Guardiolinog neprijatelja Josea Mourinha, aktualnog Chelseajevog menadžera.

"Poznajem puno trenera, ali on je motivator", klasa za sebe.