Nogomet
30

Samouvjereno Sarajevo traži "osvetu" protiv Borca, Čelik bez prava na kiks

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Četiri utakmice 17. kola BHT Premijer lige igraju se danas, dok su četiri na programu u nedjelju. Bordo tim će na Koševu dočekati Borac. Izabranici Mehe Kodre težit će da poprave dojam i "osvete" se na poraz u Kupu od banjalučkog tima.

Strateg tima sa Koševa možda je i previše eksperimentisao u prvoj utakmicu četvrtfinala Kupa BiH. Ipak, vjeruje da se iste greške neće ponoviti.

"Poraz utječe negativno na svaku ekipu, pa tako i na nas. Morali smo analizirati sve što se događalo i to smo i učinili. Život ide dalje. Najbolje što se može dogoditi u ovakvoj situaciji je to da vrlo brzo imamo novu utakmicu, a to će se i dogoditi. Nadamo se da nećemo ponoviti iste greške i da ćemo naučiti iz prošle utakmice", rekao je trener FK Sarajevo na konferenciji za novinare.

Kodro bi u prvenstvenom duelu sa Borcem mogao potpuno promijeniti ekipu u odnosu na onu koja se suprotstavila istom rivalu u srijedu. Ono što ohrabruje sve pristalice Sarajeva jeste činjenica da ekipa nije pokolebana i da puni samopouzdanja dočekuju novi dvoboj.

Gosti naglašavaju kako nakon trijumfa u najmasovnijem takmičenju imaju namjeru da pomrse planove Bordo timu i u prvenstvu.

"Utakmice protiv Sarajeva su odlična prilika za naše mlade igrače da osjete kako je igrati protiv super kvalitetnih protivnika u odličnom ambijentu. Iskreno se nadam da će i ovaj put biti požrtvovani i borbeni kao u srijedu na kup utakmici. S obzirom na to da nas u srijedu čeka uzvratna utakmica Kupa protiv Sarajeva sigurno ćemo u subotu uraditi neke rokade u timu“, najavio je prvi šef struke Borca Vinko Marinović.

Sarajevo je prije tri dana imalu veliku podršku sa tribina. Na najvećem bh. stadionu bilo je prisutno oko 8 hiljada navijača. Vjeruju se da će i u današnjem sudara biti dobra atmosfera na tribinama.

Čeliku na megdan dolazi Sloboda. Domaći nemaju prvao na kiks jer se nalaze u opasnoj zoni. Trener Zeničana Elvedin Beganović potcrtava da njegova ekipa razmišlja samo o pobjedi. Istakao je kako respektuje Tuzlake, ali da vjeruje da kompletan plijen ostaje na Bilinom Polju. Gosti sa Tušnja, koje će bodriti 300 navijača, najavljuju vitešku borbu. Husref Musemić preporodio je Slobodu i sa dosta optimizma čekaju sudar u Zenici.

Za Olimpic nema puno filozofiranja u sudaru sa Vitezom. Pobjeda se nameće kao imperativ. Vukovi su prošlom kolu poraženi od Željezničara 3:0 i dat će sve do sebe da se iskupe.

Fenjerašu Mladosti iz Velike Obarske na noge dolazi Velež. Domaći, ukoliko žele da i naredne godine igraju u društvu najboljih, moraju pobjeđivati. Ipak, protiv sebe će imati izuzetno kvalitetnog suparnika. Rođeni su favoriti u ovom meču.

Parovi i satnica: Subota Čelik – Sloboda 15:00 sati (prijenos na BHT1) Olimpic – Vitez 15:00 sati Mladost V.O. – Velež 15:00 sati

Sarajevo – Borac 17:00 sati

Nedjelja Slavija – Radnik 15:00 sati Zrinjski – Drina 15:00 sati Travnik – Zvijezda 15:00 sati Široki Brijeg – Željezničar 18:00

Tabela

  1. Široki Brijeg 37
  1. Sarajevo 35
  2. Zrinjski 34
  3. Željezničar 33
  4. Borac 30
  5. Olimpic 28
  6. Velež 23
  7. Slavija 19
  8. Drina 17
  9. Vitez 17
  10. Sloboda 15
  11. Travnik 15
  12. Čelik 14
  13. Zvijezda 13
  14. Radnik 10
  15. Mladost 9