Željko Petrović
0

"Samo sam Barbarezu želio biti pomoćnik"

Sarajevo-x.com
Nekadašnji igrač podgoričke Budućnosti, Dinama, Seville i nekoliko holandskih timova, nesuđeni je pomoćni trener reprezentacije BiH. Naime, on je trebao biti desna ruka Sergeja Barbareza u slučaju da je nekadašnji kapiten naše najbolje selekcije izabran za selektora. On je u intervjuu sa novinarom Sana, M. Omerovićem otkrio do sada nepoznate detalje vezane za izbor novog selektora fudbalske reprezentacije BiH.

Petrović je tokom trenerske karijere vodio holandski RKC i portugalsku Boavistu, a bio je pomoćni trener Rudu Gulitu u Feyenoordu i Martinu Jolu u Hamburgu. Iako je sebi rekao da više nikome neće biti pomoćnik, pristao je na Barbarezov poziv.

On je istakao da je program koji je Barbarez izložio Munibu Ušanoviću i Jasminu Bakoviću planirao vraćanje nekih igrača u reprezentaciju i dovođenje novih imena.

"Danas u evropskim ligama igra 4-5 dobrih mladih igrača koji su porijeklom iz Bosne. Sve smo mi njih htjeli privoljeti da igraju za Bosnu. To su bili prioriteti. Jer, ti mladići su strateški veoma važni. Jer, kad istekne rok ovim starijim koji su u reprezentaciji da ima ko da ih zamijeni, da reprezentacija ima kontinuitet. Mislili smo na duže staze, a ne samo na kvalifikacije za Evropsko ili Svjetsko prvenstvo. Namjeravali smo da se stvori ekipa koji će duži period imati preduslove za dobre rezultate, a ne samo da se kvalifikujemo jednom i možda nikad više", rekao je Petrović.

On nije htio govoriti o imenima igrača, ali je rekao da je Sergej htio da bude selektor i da zna da su ga igrači i navijači obožavali.

"Sa mnogima od njih Sergej je igrao zajedno i projekat koji smo bili zamislili bio je dobar i mogao je da uspije. Sadašnja reprezentacija BiH, uz dva-tri nova igrača koja bi trebalo pronaći, ima dobru perspektivu. Ja lično nisam ni sa kim razgovarao osim sa Sergejom. Međutim, izabran je Sušić. Po meni to je najveći igrač svih vremena sa tih prostora. Bio je poput Zidana. Da je kojim slučajem rođen u Zapadnoj Evropi, bio bi jedan od najboljih igrača Evrope svih vremena", nastavio je Petrović.

Govoreći o uslovima koje je htio postaviti čelnicima NS BiH, Petrović je rekao da je samo želio da Savez obezbijedi budžet za putovanja. Kako je istakao, želio je da se igrači redovno obilaze, da se sa njima razgovara. Da se stvori dobra komunikacija, jer je to preduslov svakog timskog rada.

"Tad je trebalo samo sprovesti u djelo ono o čemu smo namjeravali razgovarati. Ne da igrači treba da sastavljaju tim i određuju taktiku, ali da se i njihovo mišljenje čuje. Na kraju krajeva, oni su ti oko kojih se sve vrti i ne radi se o tome šta ja hoću, već šta je najbolje za sve. U tome smo Sergej i ja bili potpuno saglasni. Savez se odlučio za Sušića, veliku legendu i grijeh bi bilo, a ne poželjeti mu sreću i uspjeh", rekao je Petrović.

Barbarezov nesuđeni saradnik i prijatelj rekao je da će BiH teško ponoviti rezultate koje je postigla sa istim načinom razmišljanja. On je rekao da su njih dvojica imali zamisao da sve utakmice igraju da dobiju, a ne da se brane, da se bore da ne prime gol.

On ističe mogućnost da su se ljudi u NS BiH prepali ideja koje su iznijeli Barbarez i Petrović, a koji je uključivao i dovođenje trenera golmana, kondicionog trenera.

"Kondicionog trenera smo namjeravali povremeno angažovati kad su duže pripreme i to smo ga mi namjeravali i platiti. Željeli smo sve to dići na jedan veći profesionalni nivo i da se kvalifikujemo ako ne na Evropsko, a ono na Svjetsko prvenstvo. Nismo imali namjeru samo se jednom kvalifikovati na neko veliko takmičenje i nikad više, već stvoriti preduslove da se BiH redovno kvalifikuje na velika takmičenja. Ipak, Bosna je to. To je Savez gdje ima dosta struja. Ko za koga glasa i zašto? Sve je drugačije nego u drugim zemljama", kazao je Petrović.