Nogomet
49

Samira Hurem: Zmajevi će pobijediti Andoru i vratiti izgubljeno samopouzdanje

Piše: D. B.
Samira Hurem (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Samira Hurem (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometnu reprezentaciju BiH sutra očekuje kvalifikacijska utakmica za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine protiv Andore. Selektorica ženske nogometne reprezentacije BiH Samira Hurem očekuje pobjedu naših Zmajeva, koji će osvajanjem tri boda vratiti samopouzdanje.

Hurem smatra da su novopečeni reprezentativci pojačanja za naš državni tim.

"Na istoj sam funkciji kao i selektor Mehmed Baždarević, tako da oboje želimo najbolji tim. Vjerujem da su igrači poput Đurića, Cocalića, Zukanovića i Šehića opravdano dobili pozive u reprezentaciji. Od njih se očekuje mnogo, baš kao i od Džeke, Pjanića i ostalih reprezentativaca", izjavila je Hurem.

Ona je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim radom selektora Baždarevćia.

"Sviđa mi se Baždarevićev rad. On je operativac, blizak je reprezentativcima i uvijek je na terenu. Sve što je dosad uradio ima smisla. Primjer su treninzi, prvo je otvorio trening za javnost, a kada je procijenio da nogometašima treba mir, održao je zatvoreni trening. Tačno se zna kada je to potrebno ekipi. Baždarevićev pristup i predanost su evidentni", rekla je selektorica ženske nogometne reprezentacije BiH.

Činjenica da naši reprezentativci uglavnom nemaju značajnu minutažu u svojim klubovima ne bi trebala biti problem u susretu s Andorom.

"U prilog nam ne ide nedovoljna minutaža naših najboljih igrača u njihovim klubovima. Ipak, mislim da oni imaju dovoljan kvalitet da pobijede Andoru i vrate samopouzdanje. Vjerujem da mala minutaža naših reprezentativaca neće imati negativan utjecaj na rezultat protiv Andore", kazala je Hurem.

Ona smatra da reprezentativcima neće biti lako, ali da će upisati pobjedu protiv Andore.

"Baždarević je dosta analizirao igru Andore. Teško je igrati protiv defanzivno orijentisane ekipe, ali ćemo mi sigurno krenuti u napad. Treba očekivati njihov dobar otpor, ali će naš kvalitet dominirati i presuditi", smatra šefica stručnog štaba našeg ženskog državnog tima.

Tri dana nakon Andore nas očekuje prijateljski susret s Austrijom. Hurem vjeruje da su Zmajevi kvalitetniji.

"Fokus treba biti na Andori, jer je mnogo važnija. Austrija je teži protivnik, ali ako dobro odigramo protiv Andore, vratiti ćemo samopouzdanje, pa neće biti problema ni protiv Austrije. Kvalitetniji smo i od Austrijanaca. Najvažnije je da naši nogometaši osjete da su dobri i da vjeruju u sebe", jasna je bila Hurem.

Uprkos teškoj situaciji, reprezentacija BiH još uvijek može izboriti plasman na Euro.

"Situacija je teška, mnogo smo kiksali, no, optimisti smo i vjerujemo da naša ekipa može ostvariti pobjede do kraja i plasirati se na Euro. Problem je pritisak i toga se moramo paziti. Siguran sam da će svaki igrači dati sve od sebe. Mi trebamo ići na Euro, jer tamo pripadamo. NSBiH je mnogo uložio u nogomet. Vjerujem da ćemo stići do našeg cilja", završila je Hurem.

Utakmica Andora - BiH se igra sutra od 20:45 sati. Susret s Austrijom je na rasporedu tri dana kasnije.