Nogomet
2

Sam Allardyce novi trener Engleske, David Moyes ga zamijenio u Sunderlandu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši trener Sunderlanda Sam Allardyce imenovan je za novog trenera reprezentacije Engleske.

Allardyce je potpisao dvogodišnji ugovor sa Fudbalskim savezom Engleske nakon što je prethodno dogovorena kompenzacija sa njegovim bivšim klubom Sunderlandom kojeg je u prošloj sezoni spasio od ispadanja i zadržao u Premiershipu.

Prije Allardycea, na klupi boravio je Roy Hodgson koji je dao otkaz nakon ispadanja u osmini finala Evropskog prvenstva od Islanda.

Prva utakmica za Allardycea kao selektora Engleske bit će 1. septembra na Wembleyu, ali još uvijek se ne zna protivnik, a radi se o prijateljskom meču.

"Nije tajna da je ovo uloga koju sam uvijek želio. Za mene, ovo je najbolji posao u engleskom fudbalu. Učinit ću sve da pomognem Engleskoj da bude dobra i da našoj naciji donesemo uspjeh koji navijači zaslužuju. Iznad svega, želimo ljude i cijelu zemlju učiniti ponosnom", kazao je Allardyce.

Podršku novom selektoru Engleske pružio je i Mourinho koji je kazao da je Allardyce "i više nego spreman" za tu funkciju.

Tokom trenerske karijere, među ostalim, vodio je Bolton, Newcastle, Blackburn West Ham i Sunderland i nikad nije ispao iz lige vodeći neki od svojih timova. Poznat je po tome da je klubove spašavao od ispadanja, kao i po korištenju modernih tehnologija u fudbalu.

Njegovo mjesto u Sunderlandu preuzeo je David Moyes, bivši trener Evertona, Manchester Uniteda i Real Sociedada.