Grafiti "Messi nije Argentinac"
0

Salva uvreda na račun slavnog nogometaša

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grafiti uvredljivog sadržaja pojavili su se na ulicama La Plate. Zajedničko u njima bilo je vrijeđanje sunarodnjaka, argentinskog reprezentativca Barcelone Lionela Messija.

Povod je sasvim jasan. Messi je pogotkom u 110. minuti susreta protiv argentinskog Estudiantesa donio Barceloni 2-1 pobjedu i prvi naslov svjetskih klupskih prvaka.

Također, igrama genijalnog "gauča" Barcelona je kalendarske 2009. godine osvojila šest naslova prvaka, što nijednoj momčadi prije nikada nije pošlo za rukom. Podsjetimo, takmičenja u kojima ja katalonski nogometni ponos završio ispred svih su Primera, Kup kralja, španski Superkup, Liga prvaka, evropski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Argentinci su palac dole okrenuli Messiju već ranije optužujući ga da mnogo bolje igra za klub nego što to čini u dresu domovine. Novi bolan udarac sunarodnjacima bio je pobjednički pogodak u Abu Dhabiju što je iniciralo bijes Argentinaca koji su po nekim zidovima zgrada u La Plati iskalili bijes pogrdnim imenima za Messija.

Zabilježeno je i skandiranje "Messi nije Argentinac", te "Igraj tako i na Svjetskom prvenstvu".