Nogomet
1

Salihamidžić, igrač koji je učestvovao u izdizanju bh. tima iz pepela

Piše: Edin Isanović
Hasan Salihamidžić u dresu reprezentacije BiH 2005. godine (Foto: Arhiv/AFP)
Hasan Salihamidžić u dresu reprezentacije BiH 2005. godine (Foto: Arhiv/AFP)
Hasan Salihamidžić već nekoliko dana boravi u glavnom gradu BiH kao ambasador projekta dolaska trofeja Lige prvaka. S obzirom da je naš državni tim na korak da plasmana na jedno veliko takmičenje, prisjetit ćemo se uloge dugogodišnjeg nogometaša Bayerna u bh. reprezentaciji.

Salihamidžić je rođen 1. janura 1977. godine u Jablanici. Nogometnu karijeru počeo je graditi u Turbini, da bi kasnije obukao dres mostarskog Veleža. Nastupao je za reprezentaciju bivše Jugoslavije do 16 godina.

Postigao šest pogodaka za bh. tim

U decembru 1992.godine iz rodne Jablanice otišao je u Njemačku. Trenirao je sa juniorima HSV-a. Njegovu nadarenost uočio je tadašnji prvi šef struke Hambura Felix Magath i prebacio ga je u prvi tim. Popularni Braco uvijek naglašava kako ovom stručnjaku duguje veliku zahvalnost.

Za mladu reprezentaciju BiH debitovao je u okršaju sa Grčkom 1996. godine (poraženi 1:0). U njegove kvalitete uvjerio se tadašnji selektor bh. reprezentacije Fuad Muzurović, koji ga je bez oklijevanja prekomandovao u seniorski tim.

Ukupno je odigrao 43 utakmice za državni tim. Postigao je šest pogodaka. Podvlači da najviše žali što sa reprezentacijom nije učestvovao na jednom velikom takmičenju. Ostao je upamćen kao nogometaš koji je mogao nastupati na više pozicija u timu. Igrao je na sigurno, bez suvišnih komplikacija. Odlikovala ga je brzina, prodornost i dobar udarac. Spadao je među ključne figure našeg tima. Salihamidžić je u to vrijeme bio jedan od najboljih i najpoznatijih bh. reprezentativaca. Učestvovao je u izdizanju bh. tima iz pepela. Svoju državu promovisao je na najbolji način.

Najzaslužniji za dolazak Misimovića

Također, Salihamidžić je najtrofejniji bh. igrač. Sa bavarskim velikanom osvojio je trofej Lige prvaka, kao i domaće prvenstvo i kup. Odličnom igrom gradio je vlastito ime, a pomogao je Bavarcima da ostvare svoje ciljeve. Kada je odlazio iz Minhena ispraćen je ovacijama.

Osim toga, Hasan je najzaslužniji za dolazak Misimovića u svlačionicu Zmajeva. Kako je u nekoliko navrata isticao Zvjezdan Misimović upravo je Braco utjecao na njegov dolazak u bh. nacionalni tim. Popluarni Miske rekao je da mu je Hasan na jednom treningu Bayerna predložio da se priključi. Misimović je to kasnije prihvatio.

U svojoj karijeri Salihamidžić još je nastupao za Juventus i Wolfsburg. U dresu Vukova završio je uspješnu karijeru.