Nogomet
3

Safet Sušić za FIFA.com: Volim da moja ekipa igra za gol više, a divim se Ivici Osimu

Klix.ba
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije BiH je u intervjuu za oficijelnu stranicu FIFA-e govorio o svojoj karijeri na čelu našeg državnog tima, kvalifikacijama, načinu igre i šansama Zmajeva na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Pedesetosmogodišnji Safet Sušić je prije preuzimanja kormila reprezentacije BiH 2009. godine trenersku karijeru gradio vodeći nekoliko turskih, jedan francuski klub, kao i jedan klub u Saudijskoj Arabiji. S reprezentacijom BiH je bio blizu odlaska na SP 2010. godine, kao i na EP 2012. godine. Historijski uspjeh za bh. nogomet je sa svojim igračima postigao 15. oktobra prošle godine nakon pobjede na gostovanju kod Litvanije rezultatom 1:0, čime je osigurano direktan plasman na SP u Brazilu ove godine.

Popularnom Papetu nije bilo lako u kvalifikacijama, ali je na kraju sa svojim momcima ostavio trajno dobar utisak. Na kraju je statistički imao četvrti najbolji napad u evropskim kvalifikacijama, a reprezentativci su pokazali atraktivan nogomet kakav je tokom svoje karijere igrao i sam Sušić. Bivša zvijezda PSG-a i reprezentativac bivše Jugoslavije je govorio o ambicijama Zmajeva uoči SP-a u Brazilu.

Na početku intervjua za oficijelnu stranicu FIFA-e je opisao osjećaj nakon pobjede protiv Litvanije.

"Prevladao je osjećaj velikog olakšanja. To sam prvo osjetio jer nam je bio cilj da završimo prvi u grupi i izbjegnemo baraž po svaku cijenu, nakon što nas je dva puta izbacio Portuga. Nakon olakšanja, osjetio sam veliku radost", rekao je Sušić.

Na kromilu reprezentacije je nešto više od četiri godine, ali još uvijek nije siguran da li su Zmajevi dostigli svoj vrhunac.

"Ne znam, niti mogu reći dokle možemo stići. Igrali smo veoma dobro protiv slabijih reprezentacija, ali dosad nismo pobijedili veliku reprezentacije kao što su Francuska, Portugal ili Brazi. Smatram da, ako želite biti dobar tim, morate pobijeđivati i jedne i druge. U ekipi imamo desetak odličnih nogometaša, ali igrači na klupi nisu na istom nivou. Kada smo u najjačem sastavu, možemo se nadigravati sa svima, ali se to promijeni ako napravimo jednu ili dvije izmjene", kazao je Sušić.

Kompletna nogometna javnost je primijetila da Zmajevi igraju ofanzivno i da se ne znaju braniti.

"Volim kada moj tim igra napadački nogomet, drži loptu u svom posjedu i pokušava doći do gola. Ponekad zanemarimo zadatke u odbrani i onda primimo gol, ali mi nemamo mogućnost igrati i ofanzivno i defanzivno. Imamo nekoliko izvrsnih napadača, tako da se oslanjamo na ono gdje smo najjači. Ipak, to nam stvara probleme kada igramo protiv velikih reprezentacija", rekao je popularni Pape.

Zmajevi su tokom kvalifikacija postigli 30 pogodaka.

"Postigli smo zaista mnogo golova i stekli važno iskustvo. Kada se nađemo u problemima, uspijevamo se vratiti na pravi put i dostići naš nivo. Imali smo dovoljno samopouzdanja i uvijek smo vjerovali da možemo povesti ili se vratiti u igru i preokrenuti rezultat. U našim zadnjih kvalifikacijskim utakmicama smo morali pobjeđivati, pa smo praktično igrali bez defanzivnog veznog igrača", izjavio je selektor.

Mnogi kažu kako Zmajevi igraju na način na koji je Sušić igrao tokom svoje nogometne karijere.

"Ne znam šta treneri rade ako vole igrati defanzivno. Ja to ne volim i ne vjerujem u takav način igre. Kao što sam rekao ranije, volim da moja ekipa igra za gol više, odnosno da postigne barem jedan pogodak više od protivnika. To je moja nogometna filozofija, koja je do sada funkcionisala poprilično dobro. Siguran sam da, kada naši napadači imaju dobar dan i kada igramo protiv snažne reprezentacije, mi lako možemo postići tri ili četiri gola", jasan je bio Sušić.

Smatra da takva igra Zmajevima može uspjeti i na SP.

"Definitivno. Problem je naš prvi meč protiv Argentine. Oni će igrati s dva ili tri napadača i sa izuzetno ofanzivnim veznim redom. Ja mogu ofanzivnog igrača sredine terena zamijeniti defanzivnim, ali želim igrati sa oba svoja napadača, Vedadom Ibiševićem i Edinom Džekom, iako je to rizično", rekao je selektor.

On je otkrio svoja razmišljanja o grupi F za SP u Brazilu, u kojoj je BiH sa Argentinom, NIgerijom i Iranom.

"Mogli smo dobiti i težu grupu, tako da se ne možemo žaliti previše. Zna se koja će reprezentacija završiti na prvom mjestu (Argentina). Nigerija, koja uvijek uspije igrati na SP-u te Iran su nepoznanica za nas, ali su sigurno dobre ekipe. Sigurno je da ćemo se mi za drugu poziciju boriti s Nigerijom", rekao je Sušić.

Selektor je govorio i o ambicijama Zmajeva na SP u Brazilu.

"Ne postoji ni jedan selektor na svijetu koji ide na SP govoreći kako 'će vidjeti šta će se dogoditi'. Cilj je plasirati se u drugi krug. To je ono što mi želimo, ali ne znači da ćemo uspjeti u tome", kazao je Pape.

Uporedio je svoju igračku i trenersku karijeru.

"Zadovoljstvo je isto, ali ste pod većim pritiskom kada ste trener. Kada stvari idu kako ne treba, pritisak postaje sve veći, a trener je najodgovorniji. No, to je uredu, imam dovoljno iskustva i znam se nositi s tim. Kada izgubimo utakmicu, nije vrijedno tražiti izgovore. Tada je najbolje ne čitati novine, ne govoriti o tome previše i ne pokušavati tražiti opravdanja. Na kraju sve bude bolje", rekao je Sušić.

Naveo je da se oduvijek divio bh. nogometnoj legendi Ivici Osimu.

"Nemam uzora, ali se divim pojedinim trenerima. Na prvom je mjestu svakako Ivica Osim, koji je bio moj trener u reprezentaciji Jugoslavije pred kraj moje karijere. On je veliki čovjek koji ne govori mnogo. Njegov govor prije utakmice je trajao maksimalno deset minuta, a ja sam isti takav. Ne volim dosađivati svojim igračima negim dugim govorima, posebno jer znam da iskusni igrači ne slušaju preduge govore. Divim se Vicenteu del Bosqueu, Arseneu Wengeru, ali nikad ne pokušavam nekog kopirati", završio je Sušić.