Nogomet
18

Safet Sušić: Teško je porediti Ibrahimovića i mene

Piše: N. Jamaković
Selektor BiH Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selektor BiH Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Utakmicom protiv Latvije 7. juna nogometna reprezentacija BiH nastavlja kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Predviđeno je da se bh. reprezentativci okupe u nedjelju, 26. maja, u hotelu Hercegovina na Ilidži, a tokom desetodnevnih priprema odigrat će i prijateljsku utakmicu sa bh. selekcijom U-21.

Selektor Safet Sušić u ovaj meč ulazi bez kalkulacija. "U toj utakmici nama igra samo pobjeda, posebno jer nas potom očekuju dva meča sa Slovačkom. Računica je jasna, u preostalih pet utakmica mi moramo osvojiti 12 bodova kako bismo zadržali prvo mjesto, tako da u utakmicama kao što je ova protiv Latvije nemamo puno izbora, osim ići na pobjedu", kazao je Sušić za portal Klix.ba.

Latviju smo u prvoj utakmici u Zenici "razbili" 4:1 i pokazali da smo tehnički potkovaniji i kvalitetniji tim. "Njihova je prednost što im je prvenstvo u toku i nemaju pauzu tokom ljeta, dok su naši igrači mahom završili prvenstva i imat će pauzu, što može biti određeni nedostatak. Ipak, kvalitet je na našoj strani i na nama je da to pokažemo. Naravno, ovoj utakmici, kao i svim ostalim, moramo pristupiti maksimalno ozbiljno, jer lakih protivnika i pobjeda nema", dodaje bh. selektor.

Odlazak Mancinija dobra stvar za Džeku

Nacionalna prvenstva u Italiji, Njemačkoj i Engleskoj su završila i naši igrači koji nastupaju u tamošnjim klubovima su na zasluženom odmoru. Odlazak Roberta Mancinija s klupe Manchester Cityja trebao bi puno značiti bh. reprezentativcu Edinu Džeki.

"Sigurno je da bi to trebalo ići u prilog Džeki koji je bio u nemilosti Mancinija. Nadam se da će kod drugog trenera dobijati puno više prilike za igru i da sada nema potrebe mijenjati klub", kazao je Sušić.

Bh. reprezentativac Sejad Salihović proteklog je vikenda bio junak Hoffenheima, koji je, makar privremeno, spasio od ispadanja iz Bundeslige, postigavši dva gola iz penala na gostovanju kod Borussije Dortmund. "Sejo je poznat kao specijalista za penale. Međutim, treba imati na umu da u tako kratkom vremenu nije lako dva puta pogoditi ni iz penala, posebno u tako važnoj utakmici. Nadam se da će njegov tim u majstorici protiv Kaiserslauterna izboriti ostanak u Bundesligi", dodao je Sušić.

Osvrnuo se i na igre "Talijana" Miralema Pjanića i Senada Lulića. "Pjanić je ove sezone imao dosta pehova sa povredama, ali je i pored toga imao zapaženu ulogu u Romi i zasluženo interes za njega pokazuju veliki klubovi. Međutim, i Roma je sasvim dobar i veliki klub. Što se Lulića tiče, on je bio standardno dobar u Laziju, koji također ima vrlo dobru ekipu i veliki je klub, što je vrlo bitno", naveo je Pape.

Na samom kraju je i bh. prvenstvo, a selektor nam je otkrio da će poziv u reprezentaciju ponovo dobiti Muamer Svraka i Asmir Avdukić. "Zasad nema neko treće ime iz Premijer lige, prvenstveno zato što na raspolaganju imam sasvim dovoljan broj kvalitetnih igrača. Šteta je što se Vranješ povrijedio, ali imamo rješenje i na njegovoj poziciji. Problem sa domaćim prvenstvom je što igrači odlaze u inozemstvo čim malo 'odskoče' od sredine", zaključio je bh. selektor.

Može li Ibra ugroziti Papeta?

Iskoristili smo priliku da selektora Sušića pitamo i je li možda ugrožena titula koju nosi kao najbolji stranac u historiji francuskog prvenstva, a koja mu je dodijeljena za igre koje je pružao za PSG od 1982. do 1991. godine. Odnosno, može li Zlatan Ibrahimović nadmašiti legendarnog Papeta, kada je riječ o francuskom prvenstvu. Ibra je u prvoj sezoni u francuskom klubu postao najbolji igrač PSG-a, ali i francuskog prvenstva.

"Neosporno je riječ o velikom igraču, međutim, teško je porediti nas dvojicu, jer sam ja igrao u veznom redu, a Ibrahimović je napadač. Ipak, da bi nadmašio moj rezultat, on bi morao ostati još nekoliko godina u Francuskoj i osvojiti još nekoliko šampionata sa PSG-om. Bilo je još velikih igrača koji su igrali u PSG-u, ali nisu ostali dovoljno dugo da bi ostali upamćeni. Jedan od primjera je Ronaldinho, koji je bio sjajan igrač, ali je u Parizu igrao samo dvije godine", rekao je Pape.