Nogomet
119

Safet Sušić: Ne bih volio Hrvatsku i Srbiju u grupi

Piše: J. Hadžiahmetović
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
UEFA je danas objavila jakosne šešire uoči izvlačenja grupa za Evropsko nogometno prvenstvo 2016. u Francuskoj. Reprezentacija BiH se nalazi u prvom šeširu što znači da mogu u grupi igrati sa nekoliko reprezentacija iz bivše Jugoslavije među kojima su Hrvatska i Srbija. U razgovoru za Klix.ba, selektor Zmajeva Safet Sušić kaže da ne bi volio da u grupi igra protiv ove dvije reprezentacije.

Zmajevi su historijsku prvu jakosnu grupu izborili zahvaljujući dobrim rezultatima u kvalifikacijama za dva Svjetska prvenstva, ono u Južnoj Africi i u Brazilu, te kvalifikacijama za Euro 2012.

"Po rezultatima u zadnje vrijeme, logično je da budemo u toj prvoj jakosnoj grupi. U ostalim, pa čak i u četvrtoj i petoj grupi, ima dobrih reprezentacija. Svakako da je mala prednost kad u startu ne moraš igrati protiv osam najjačih reprezentacija i lakše se kvalifikovati kad u grupi nemaš izrazitog favorita. Ovaj put dovoljno je bit i drugi da bi se otišlo na Evropsko prvenstvo", kaže Šušić za Klix.ba.

O mogućim željama i mogućim protivnicima u grupi, popularni Pape nije htio govoriti.

"Nije mi želja da budemo u grupi sa Hrvatskom, Srbijom, Makedonijom... Želim laganu grupu kroz koju možemo proći na Euro mada danas nema laganih reprezentacija osim možda San Marina i Andore. Ostalo su sve reprezentacije koje napreduju iz dana u dan kao što su Luksemburg, Farski otoci, Lihtenštajn i takve ekipe protiv koji nisi siguran pobjednik i protiv kojih se možeš namučiti", dodaje selektor Zmajeva.

Sušić još uvijek ne skautira protivnike u grupi na Mundijalu. Kako kaže, još uvijek je rano.

"Najvažnije mi je da ih vidim uživo. Mi igramo 15. juna protiv Argentine dok 16. igraju Iran i Nigerija. Tada ću ih vidjeti na djelu i snimiti njihovu igru. Devet ili 10 igrača Nigerije koji budu igrali protiv Irana igrat će i protiv nas tako da je to ta ekipa koju želim gledati. Neke kasete njihovih utakmica već imam dok ću druge dobiti. Međutim, u ovom trenutku to ne mora mnogo značiti jer će vjerovatno biti mnogo izmjena", kaže Sušić.

Prva pripremna utakmica Zmajeva bit će početkom marta protiv Egipta u Austriji. Kako kaže Sušić, najvjerovatnije neće biti novih imena na spisku koji će objaviti oko 20. februara.

"Za tu utakmicu ću vjerovatno pozvati dvadesetak igrača. Protivnik je po mjeri i svi će dobiti šansu. Egipat je jedna od najboljih afričkih reprezentacija. Neće biti lako ostvariti dobar rezultat protiv njih.

Ova utakmica igrat će se 5. marta u Innsbrucku u Austriji.