Nogomet
3

Safet Sušić je prije 34 godine sam srušio Argentinu

Piše: J. H.
Safet Sušić kao reprezentativac Jugoslavije i selektor reprezentacije BiH
Safet Sušić kao reprezentativac Jugoslavije i selektor reprezentacije BiH
Selektor nogometne reprezentacije Safet Sušić večeras će tražiti svoju drugu pobjedu u karijeri protiv favoriziranih Argentinaca. Popularni Pape je već jednom potopio Gaučose. Bilo je to 16. septembra 1979. godine na stadionu Marakana u Beogradu.

Upravo zahvaljujući Papetovom hat-tricku, Jugoslavija je pobijedila 4:2. Selektor Zmajeva je te nezaboravne noći briljirao pred oko 20-ak hiljada navijača u Beogradu.

Sušić je tri prelijepa gola postigao do 70. minute, kada je semafor na Marakani pokazivao 3:0 za domaću reprezentaciju. Onda je u 82. minuti Daniel Passarella smanjio na 3:1, da bi pet minuta kasnije Blaž Baka Slišković povećao na 4:1. Konačan rezultat postavio je Roberto Osvaldo Diaz nekoliko trenutaka prije kraja utakmice.

"Davno je to bilo", kaže Pape kroz smijeh sjećajući se '79. i pobjede nad Argentinom. "Sjećam se da sam dao tri gola. Oni su godinu ranije osvojili Svjetsko prvenstvo. Istina je da nisu došli sa najboljom ekipom, ali i tada su bili velika reprezentacija, tako da to tada nije bilo neko veliko iznenađenje", dodaje Sušić za Klix.ba.

Više od 34 godine kasnije, Sušić će reprezentaciju Bosne i Hercegovine u velikom stilu odvesti na Svjetsko nogometno prvenstvo, a kao pripremnu utakmicu za Mundijal večeras će ponovo odmjeriti snage protiv Argentine, treće reprezentacije svijeta. Selektora smo upitali da li večeras sa klupe može ponoviti isti uspjeh protiv favorizovanih Južnoamerikanaca.

"Ne mogu da tvrdim ništa. Pokušat ćemo odigrati dobro i ostvariti dobar rezultat. Zaista ne mogu prognozirati i obećavati. Kad samo pogledate njihove igrače, posebno napad, to je vrhunska ekipa. U nogometu je sve moguće i iznenađenja su svakodnevna. Ne možemo se obrukati", kaže bh. selektor.

Osim Papeta i Bake, u početnom sastavu Jugoslavije te noći su bili i Velimir Zajec, Dragan Džajić, koji je bio kapiten, Zoran Vujović, Vladimir Petrović, Miloš Hrstić, Dušan Savić, Aleksandar Stojanović, Srećko Bogdan i Mišo Krstičević.